De 10 van Scott Hanselman - podcast 781 tot en met 790

Ingediend door Dirk Hornstra op 10-feb-2022 21:05

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 781: Microsoft heeft ook een interne podcast met de naam "Outside In". Scott heeft een interview gedaan met Jim McKelvey van het boek The Innovation Stack en vond dit interview zo goed dat hij hem ook voor Hanselminutes wilde gebruiken. Dat was geen probleem, dus we kunnen (1-malig?) een interne Microsoft podcast beluisteren! Jim is inmiddels een miljonair, samen met Jack Dorsey (oprichter Twitter) heeft hij Square opgezet: link. Voor zover ik kan zien is het een soort gadget waarmee je kunt betalen. Scott heeft het erover dat zijn kapper gebruik maak van Square. Thema van deze uitzending is "innovatie". Er waren al creditcard-readers, maar die fabrikanten gaven aan dat dit "onmogelijk" was. En het zou maanden duren om te leveren. Dus alles heeft Jim zelf gemaakt of laten maken. Een heel goed punt wat hij hier benoemd is dat innovatie niet een doel mag zijn. Zo is er de mogelijkheid dat een Tesla geen stuur maar een soort joystick krijgt. Niet doen, zegt Jim! Zelfsturend is leuk, maar hij gebruikt soms toch zijn knieën om het stuur de juiste richting uit te sturen, met een joystick gaat dat niet lukken. Als je iets wilt maken ga je eerst uitgebreid onderzoeken of er al een goede oplossing is en dat ga je kopiëren. Als dat er uiteindelijk niet is, dan pas ga je "iets compleet nieuws" maken en ben je aan het innoveren. Maar het is (zoals ook uit Matt Ridley zijn boek "How innovation works") naar voren komt: een uitvinding, gevolgd door een uitvindingen en een andere combinatie met een uitvinding; dat is innovatie. Jim zijn eigen website is hier te bekijken: link. Interessante uitzending, Jim lijkt me een sympathieke gast, dus deze podcast zeker beluisteren!

PC 782: Scott spreekt met April Christina Curley over het aantrekken van nieuw personeel en dan met name uit de groepen waar meestal geen nieuw personeel uit gekozen wordt, bijvoorbeeld "gekleurde" mensen. Tijdens het zoeken naar gegevens kwam ik een artikel tegen over April en daarin werd verwezen naar deze tweet die ze geplaatst heeft, eind december is haar contract bij Google opgezegd: link. De uitzending kun je overslaan (als je net als mij op zoek bent naar tools en technische zaken). Als het inderdaad zo bij Google gaat, dan is het een redelijk understatement om te zeggen "dat het daar niet zo netjes gaat". Maar goed, ik kan niet beoordelen waarom iemand ontslagen wordt en vaak is het het woord van de één tegen de ander. Laten we het erop houden dat ik vind dat iedereen dezelfde kansen moet krijgen, dus of je nu vrouw, negroïde, LHBTQ of wat dan ook bent, als je een vaardig programmeur bent en goede contactuele vaardigheden hebt, dan hoor je welkom te zijn in deze "business" waar nog steeds een grote behoefte is aan vaardige mensen.

PC 783: Scott spreekt met Jean Yang van Akita Software over api observability. Jean heeft een redelijk irritante stem en de uitzending heeft ook niet zoveel inhoud, deze kun je overslaan.

PC 784: Scott spreekt met Brian Douglas over Open Source. Brian is een developer advocate bij Github. Brian zijn eigen website is hier te bekijken: link. En zijn Github-repo's staan hier: link. Ook deze aflevering kun je overslaan.

PC 785: Scott spreekt met dr Divya dhar Cohen over intersection of medicine and technology. Ze is dokter, maar werkt bij Google. Divya haar eigen site is hier te bekijken: link. Ook deze aflevering kun je overslaan.

PC 786: Scott spreekt met Alex Allwood over customer empathy. Alex haar site is hier te bekijken: link. Een uitzending over bedrijven die producten maken waarbij de CEO input geeft hoe de klant het "zou willen". Geen interessante uitzending, je kunt hem overslaan. Ik raad je zelfs aan om hem over te slaan, want ik werd een beetje geïrriteerd door de stem van Alex en haar slijmerige gedrag "je hebt goede vragen gesteld e.d.".

PC 787: Scott spreekt met Deaira Bryant over social robots. Deaira haar eigen site is hier te bekijken: link. Tijdens deze uitzending is Deaira nog student. Op HBO is de film Super intelligence uitgebracht: youtube-link en daar heeft ze mee geholpen met de robots. Ter sprake komt of mensen een robot als een "hem" of een "haar" beschouwen. Zo heeft Scott Siri ingesteld als een Engelsman, zodat het een soort Engelse butler "James" is. Maar ook de relatie tussen huidskleur e.d. komt ter sprake, dat speelt niet bij volledig witte of zwarte robots (net als je witte of zwarte telefoon), maar wel bij bepaalde tinten. De uitzending is niet heel interessant, maar als je tijd hebt om de uitzending te beluisteren, dan toch maar doen!

PC 788: Scott spreekt met Paulus Schoutsen van Home Assistant over "automating all the things". Ik had zijn naam niet goed gehoord, maar hoorde aan het Engels wel dat het hier om een Nederlander of Belg ging. Paulus zijn eigen (minimale) site is hier te bekijken: link. De beste plek waar je kunt kijken is zijn Github-account, met 136 repository's en een behoorlijke groene tijdlijn een indicatie dat het de moeite waard is: link. Mocht je meer over de historie van Home Assistant willen weten, dan kun je de uitzending wel beluisteren. Ben je meer geïnteresseerd in wat je zelf met Home Assistant kunt doen, dan kun je de uitzending overslaan en dat halve uur besteden aan de site van Home Assistant of de Github van Paulus.

PC 789: Scott spreekt met Rey Bango over developers and security. Scott benoemt dat sommige developers continu met security bezig zijn, maar er zijn ook developers die het niets kan schelen. Phishing-tests, dus de "awareness" verhogen. Rey geeft aan dat phishing mails inmiddels zo goed geworden zijn, dat het iedereen kan overkomen. Dus mensen die zeggen"hoe kun je dat nou doen", daar heeft Rey geen begrip voor. En hij geeft terecht aan: als iemand erop klikt en het hele bedrijf ligt vervolgens plat, dan is het interne netwerk/de rechtenstructuur niet goed genoeg afgeschermd. npm install komt voorbij. Die duizenden pakketten die binnengehaald worden, hoe weet jij daar dat niet iets "slechts" in zit? Iemand is gestopt met het project en een "black hat" heeft dat project overgenomen. Dependabot is iets wat zaken kan monitoren: link. Rey noemt Nodesource, een bedrijf wat zorgt dat nodepakketten veilig zijn: link. Solarwinds wordt genoemd: link. Een hack bij php.net in de Git-repo: link. Rey werkt bij Veracode. Rey zijn eigen site is hier te bekijken: link. Interessante uitzending!

PC 790: Het is een gedeelde podcast, samen met ACM Bytecast. Scott spreekt met Leslie Lamport. Als je zijn stem hoort denk je "dat is een iets ouder persoon". En ja, Wikipedia meldt dat hij 80 jaar is. Via zijn profiel op de site van Microsoft: link kom ik op deze pagina, een hele, hele, hele lange lijst met zaken waar Leslie zich mee bezig gehouden heeft: link. Dat is volgens mij zeker de moeite waard om beter te bekijken! En die andere podcast is mogelijk ook interessant om te volgen. Leslie heeft TLA geschreven, een soort programmeertaal, waarin je nadenkt over "wat gaat goed" in plaats van dat je alle alternatieven van "wat kan er fout gaan" gaat nalopen: link. Leslie heeft geschreven over het Byzantine Generals problem: link. Het consensus-probleem komt voorbij: link. Het bakery algorithm komt voorbij: link. Ik kon het zo niet terug vinden, maar volgens mij kwam ook nog het probleem van de "dining philosophers problem" voorbij: link. Dat hebben we nog bij de opleiding Hogere Informatica gehad (waarschijnlijk Concurrent Programmeren), 5 filosofen zitten aan een ronde tafel en eten spaghetti. Daar heb je 2 vorken voor nodig. Elke filosoof heeft 2 vorken, maar die deel je met je buurman. Dus als iedereen gelijktijdig de linkervork pakt, kan niemand een rechtervork pakken: deadlock. Hoewel je deze uitzending over zou kunnen slaan omdat het meeste wel besproken is, raad ik je toch aan om deze te beluisteren als je geïneresseerd bent in algoritmes e.d. En die hele lange lijt van Leslie ga ik doorlezen, want daar staan vast interessante punten op!