De 10 van Scott Hanselman - podcast 771 tot en met 780

Ingediend door Dirk Hornstra op 31-jan-2022 18:38

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 771: Scott spreekt met Adam Dymitruk over exploring event modeling. Meer informatie daarover is op deze site te vinden: link. Adam zijn zakelijke site is te bekijken op: link en zijn Youtube-kanaal is hier te bekijken: link. De uitzending kun je op zich overslaan, als je wilt weten wat event modeling is kun je (denk ik) beter de site bekijken. Omdat we steeds meer naar micro-services gaan is "event modeling" steeds meer mainstream aan het worden.

PC 772: Scott spreekt met dr. Sam Scott  van Osos over cryptografie. Sam zijn Github repo's kun je hier bekijken: link. Je had eerst SSL (Secure Socket Layer), daarna TLS (Transport Layer Security). TLS is al een aantal keer in versie verhoogd. Het gaat over encryptie van data die over de lijn gaat. Versie 1.3 bevat ook de code waardoor als iemand jouw encrypted data kan aftappen hij/zij deze op een later moment niet meer kan decrypten. Het "remember me vinkje" en het token wat daarbij wordt opgeslagen/gekoppeld. End-to-end encryptie. Zeer interessante uitzending!

PC 773: Scott spreekt met schrijver Aley Arion over de mythe om van je hobby je werk te maken. Aley had altijd veel plezier in schrijven, maar had het op een bepaald moment wel gehad. Toen deelde ze deze tweet: link en die ging viral.  Aley haar eigen website is hier te bekijken: link. Deze uitzending kun je overslaan.

PC 774: Scott spreekt met Avery Pennarun van Tailscale over "kan het opzetten van een netwerk op een simpele manier". Net zoals Scott is Avery ook thuis bezig geweest tijdens de pandemie om zijn netwerk te verbeteren. En ook hier geldt, hoewel je met veel "oud spul" en nieuwe firmware de boel goed op kunt zetten, koop je toch al gauw het nieuwste spul om de boel op te zetten. Met de pandemie werken we allemaal thuis, als het goed is via VPN maken we verbinding met het netwerk van kantoor. En komen we ook weer problemen tegen. Als het goed is, is Tailscale gebaseerd op Wireshark: link. Andere zaken komen voorbij zoals "DoubleNet" en de problemen die daarbij optreden, IPSec, waarbij als 2 mensen verbinding maken (omdat ze bijvoorbeeld bij hetzelfde bedrijf werken) er maar één een connectie kan hebben en de ander niet. En dat gaat random. Avery zijn eigen site is hier te bekijken: link. Interessante uitzending, later nog eens kijken wat tailscale nu precies kan.

PC 775: Scott spreekt met Johanna Rothmann over de boeken die ze geschreven heeft, zoals "Modern management made easy", dat is een serie van 3 stuks die Scott allemaal gelezen heeft. Johanna haar eigen zakelijke site is hier te bekijken: link. Johanna haar persoonlijke site is hier te bekijken: link. Ik vond haar op de podcast al wat vreemd klinken, maar ik lees hier dat ze een bloeding in haar oor heeft gehad waardoor ze aan haar ene oor doof geworden is. Haar boeken richten zich (zoals de titel hier al aangaf) zich voornamelijk op management/iemand die manager is. In zoverre is dat op mij niet van toepassing omdat ik probeer een "baken van kennis van veel zaken" binnen de organisatie te zijn. Weten hoe je iets bouwt, wat de mogelijke problemen en oplossingen zijn. Maar vooral: developer. Als een collega een probleem heeft ernaar kijken en een proof-of-concept opleveren waar hij/zij mee verder kan. Mocht je manager zijn, dan lijken me deze boeken de moeite waard. En het blog op haar persoonlijke site is voor iedereen geschikt zoals dit artikel over "weet wanneer je tank bijna leeg is": link.

PC 776: Scott spreekt met Lisette Sutherland over haar handleiding voor "remote werken": work together anywhere. Uitgebracht in eigen beheer uitgebracht in september 2018, maar toen in 2020 de pandemie uitbrak vroeg een uitgever of zij het mochten uitgeven. Scott en Lisette zijn het erover eens, de pandemie is niet hetzelfde als "thuis werken". Toen had je namelijk de keuze of je op de zaak of thuis wilde werken, nu ben je verplicht. Ook als je thuis niet een echte werkruimte hebt en aan de keukentafel zit. Sommige mensen laten daarom hun camera uit tijdens video-chats. Advies is om deze bij de start wel even aan te doen, hallo te zeggen en dan kun je hem weer uit doen. Hetzelfde geldt voor het afsluiten, even beeld aan, zwaaien/handje omhoog en weer uitschakelen. Zo heeft de spreker (of sprekers) niet het gevoeld dat ze het afgelopen uur tegen een muur hebben zitten praten. Ook komt de vrijdag-borrel voorbij. "Leuk" een spelletje doen of iets anders. Sommige mensen hebben daar geen zin in, sommigen vinden het geweldig. Lisette geeft aan dat het voor haar niet op vrijdagmiddag hoeft, omdat het dan algauw "alweer een soort vergadering" is. Scott noemt Jackbox, een soort Jeopardy, Kahoot: link en Scribble: link. En zo kom ik op deze site van Microsoft: link en van Yeti: link. Lisette haar eigen site is hier te bekijken: link. Lisette haar werk-site is hier te bekijken: link.

PC 777: Scott spreekt met Tori Wieldt van New Relic over "Observability beyond Buzzwords". DevOps komt voorbij, dat is geen buzzword, maar iets wat zorgt dat teams samen sneller kunnen werken. Daar gaat het deze podcast voornamelijk over. New Relic heeft flink wat repo's: link. Ook komen de "four golden signals" voorbij. Dat zijn deze:

De vier signalen van monitoring zijn latency, traffic, errors en saturation. Als je maar 4 metrieken kunt tonen in je dashboard of ander systeem, focus je hier dan op.

  • Latency: de tijd die het neemt om een request te beantwoorden. Wel moet je een scheiding maken tussen latency van succesvolle requests en niet succesvolle requests. Een niet succesvolle request (database niet bereikbaar) kan heel snel gegeven worden, maar het is nog steeds een fout.
  • Traffice: de hoeveelheid verkeer. Bij web-diensten is dit meestal aantal HTTP requests per seconde. Mogelijk gescheiden in type verkeer, bijvoorbeeld statisch en dynamische content. Bij een audio-streaming-dienst is de focus gericht op netwerk input/output rate of aantal gelijktijdige sessies. Bij een key-value opslagsysteem zal het meten gericht zijn op aantal transacties en aantal opvragingen per seconde.
  • Errors: de hoeveelheid mislukte aanvragen (bv. 500 status), impliciet (200 status, maar foutieve content) of policy (als elk request maximaal 1 seconde mag duren is elk request wat langer duurt een error).
  • Saturation: hoe "vol" jouw service is. Kan je systeem een verdubbeling van aanvragen verwerken? Of 10% meer? Of juist minder verkeer? Onder saturatie valt ook voorspellingen in de toekomst: met dit tempo zal de schijf waar je database op staat over 4 uur vol zijn.


Door deze zoek-actie kom ik op de SRE pagina van Google: link en dus op deze pagina waar de 4 golden signals genoemd worden: link.
Deze uitzending zou je over kunnen slaan, maar ik raad je aan om deze site van Google te bekijken (ga ik ook doen) en te kijken of er nuttige repo's van New Relic zijn waar je wat mee kunt doen.

PC 778: Scott spreekt met George Li. Hij lanceert Mitee Cube satellieten én maakt Tiktoks. Dit is een samenwerking tussen JPL en NASA. De CubeSat is een standaard qua afmeting voor satellieten geworden. 1 cube = 1 unit, 1U = 10 cm x 10 cm x 10 cm, max 1.3 kg per cube. Deze kunnen aan elkaar gekoppeld worden, zodat je een cubeset hebt, bijvoorbeeld 1U, 2U, 3U, 6U, 8U, 16U. Hierdoor kan de "launch provider" standaard pods maken. De pagina van NASA over de CubeSats kun je hier bekijken: link. Op deze site kun je de kit bekijken (downloaden?): link. Scott noemt ook nog NewAtlas: link. En mocht je de TikTok-filmpjes willen bekijken, die staan hier: link. George zijn eigen site kun je hier bekijken, maar hier staan alleen foto's op die hij maakt: link.

PC 779: Scott spreekt met Romain Goyet van Numworks over een nieuw soort calculator. Scott is met één van zijn zoons op een rommelmarkt geweest en heeft daar een Texas Instruments 89 rekenmachine gekocht (een grafische rekenmachine). Numworks heeft een eigen rekenmachine ontwikkeld en door deze in "exam-mode" te zetten voldoet deze aan eisen van de universiteiten. Zo heb je de 0.1 + 0.2 - 0.3 komt in Python niet uit op "exact" 0. Maar dat moet met een "echte" rekenmachine wel. Numworks heeft Epsilon gebouwd, github-link, waarbij ze gebruik gemaakt hebben van Micro Python: link en libm van open BSD: link. De rekenmachine van Numworks heeft "static RAM". De meeste RAM (ook in je telefoon) is DRAM, dat moet continu ververst worden. Dat zorgt ervoor dat ook als je telefoon in flight-mode staat en je deze 4 dagen laat liggen de batterij leeg of in ieder geval een stuk leger geworden is. Daar heeft de "static RAM" geen problemen mee.

PC 780: Scott spreekt met Nicholas Hunt Walker over hoe een student die astronomie studeert zich ontwikkelt tot software engineer. Nicholas zijn github-repo's staan hier, niet zoveel activiteit de afgelopen jaren: link. En zijn eigen website heeft ook onderhoud nodig: link. Deze uitzending kun je overslaan.