QR Code nodig maar mobiel vergeten, gestolen of batterij leeg. En nu?

Ingediend door Dirk Hornstra op 16-nov-2021 22:29
Posters van Prison Break en Lost

Het is mij overkomen, ik was via de web-versie van Whatsapp bezig met overleg. Mocht je de web-versie niet kennen: link. Je opent de app op je mobiel, klikt op het rader-icoon (instellingen), klik op gekoppelde apparaten, klik op Koppel een apparaat en zo kun je de QR-code scannen van de webpagina. Op die manier kun je gewoon met je toetsenbord berichten typen, linkjes kopiëren, een stuk makkelijker/sneller dan via je mobiel.

Alleen had ik mijn mobiel aan de kant gelegd, heb de computer uitgeschakeld en ben naar de schouwburg gereden: ik ging naar een voorstelling/food-experience van Robèrt van Beckhoven, die van Heel Holland bakt. Bij de ingang aangekomen moest eerst de QR-code gescand worden, geen probleem voor mij omdat ik beide vaccinaties gehad heb. Maar.. geen mobiel, dus geen app om te laten scannen. Had ik terug naar huis moeten rijden en weer terug rijden, dan was ik te laat geweest.

Gelukkig heb ik in het verleden "plan B" opgestart. Via de website van de Rijksoverheid kun je een PDF downloaden, dat is een papieren versie van die code die een jaar geldig is: link. Handig, maar het formaat is niet echt handig. Het is een A4-tje. Die vouw je dubbel, waarmee je een A5-je hebt. Die kun je weer dubbel vouwen, waardoor het uiteindelijk een A6 is, ongeveer 10 bij 15 centimeter. Meestal vouw je die dan weer dubbel om hem zo in je broekzak mee te nemen. Maar daardoor vouw je ook de QR-code dubbel, dus als er gescand moet worden, moet je hem meestal weer even plat maken. En je moet niet vergeten om dat papiertje mee te nemen, anders heb je hetzelfde probleem.

Ik ben gaan kijken hoe groot mijn pinpas is, die is ongeveer 5.3 bij 8.5 centimeter. Ik heb in Word met Word-art een rechthoek van dat formaat gemaakt. Vervolgens heb ik in Acrobat Reader de PDF geopend, groot ingezoomd, zodat de QR-code bijna full-screen is. Hier heb ik een screenshot van gemaakt. Die QR-code heb ik vervolgens in mijn Word-document geplaatst en verkleind. Hierdoor is een hele scherpe versie op klein formaat ontstaan. Hierna heb ik nog een aantal van deze rechthoeken gemaakt zodat ik de afdruk die ik print wat "dikker" maak. Dit heb ik vervolgens door mijn lamineer-apparaat gehaald. Hierdoor zit er nu een plastic laagje om mijn afdruk en is het een volwaardig pasje geworden. Dus mijn QR-code mag/kan nu nat worden door de regen, het hoesje beschermt het. En het is nu een normaal formaat, dus het pasje met mijn code zit in mijn beurs, die heb ik altijd bij me. Dus dit redde mij bij de voorstelling, ik kon dit pasje laten scannen en mocht naar binnen.

Hoewel dit misschien al een life-hack is, kan het nog anders. Want misschien zeg je: voor 1 zo'n pasje ga ik geen lamineerapparaat kopen, 25 euro is misschien niet heel veel geld, maar als hij vervolgens staat te verstoffen, dat is zonde. Wel interesse: link.

Zo heb ik zelf een paar posters gemaakt. Dat was in de tijd dat ik de series Lost en Prison Break volgde. Ik kwam een paar coole foto's online tegen en wilde die aan de muur hangen. Door ze te vergroten en slim over meerdere pagina's te verdelen kon ik zo 2 rijen van 2 A4-tjes naast elkaar printen. Die aan elkaar vastplakken en je hebt een paar mooie grote posters. Maar dat is aan elkaar geplakt papier. Als de zon er lang genoeg op schijnt verkleurt het. Er is altijd stof, dus ze worden stoffig. Je prikt ze met spelden aan de muur, de boel scheurt uit. Dus ik heb de A4-lamineerhoezen er stuk voor stuk omheen gedaan, heb een boerenzakdoek er overheen gehouden en ben daar met een strijkijzer overheen gegaan. Daarmee verwarm je de hoes (net als het apparaat) en "smelt" het dus aan elkaar vast. Niet met het strijkijzer op de hoes komen, want dan plakt het daar aan vast en ben je de pisang, daarom heb ik die grote/dikke zakdoek er ook tussen gehouden, maar een ander stuk stof (kussensloop) kan ook. Zo kun je ook je QR-pasje maken, met behulp van een lamineer-hoes en een strijkijzer.

Ik was benieuwd of het ging werken en dat doet het. De eerste scan was 15 oktober bij een optreden van Jennie Lena, de tweede de dag erop bij het Abe Lenstra stadion. Bij Pathé, bij theater de Spiegel in Zwolle, bij de Harmonie.

Maar dus ook bij de fitness, waarbij degene achter de balie zei: dat is handig! Want hij had voetbaltraining gehad, nam nooit zijn mobiel mee, maar toen hij daar aankwam moest zijn code dus ook eerst gescand worden. Dan is het fijn/handig dat je een alternatief bij je hebt.

En mocht je denken, ik red me prima met mijn mobiel, denk dan ook even aan je ouders, grootouders, ooms en tantes en kennissen die misschien niet zo "super-handig" met hun mobiel zijn. Als je ze helpt om zo een "analoge versie" van deze QR-code te kunnen gebruiken, maak je misschien hun leven ook weer wat makkelijker!

Als je een voorbeeld van het Word-document wilt hebben, die kun je hier downloaden: link.

Vervang mijn dummy QR-code met de echte code, vul even de einddatum in, zodat je weet wanneer je het pasje niet meer kunt gebruiken. Succes ermee!