De 10 van Scott Hanselman - podcast 681 tot en met 690

Ingediend door Dirk Hornstra op 15-nov-2021 21:02

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 681: Scott spreekt met Ali Spittel over de grootste vragen die je hebt als je begint met programmeren. Ali heeft ook nog eens een geweldige website, met een geweldige URL: https://alispit.tel/ Hier zouden de antwoorden op de vragen staan die via Twitter gesteld zijn, maar die kan ik zo niet vinden. Wel wordt verwezen naar https://dev.to/aspittel waar je veel informatie kunt vinden.

PC 682: Scott spreekt met Adam Barr die een boek geschreven heeft met de titel "problemen met software - why smart engineers write bad code". In deze uitzending gaat het over "vroeger tijden", de Blaster-worm komt nog voorbij: link. Had je op jouw computer net Windows XP geïnstalleerd en aangesloten op internet, dan werd deze automatisch herstart. In deze uitzending wordt "Hidden Figures genoemd", een film uit 2016. Het gaat over gekleurde vrouwen met wiskundeknobbels die bij de NASA goede dingen gedaan hebben. Ik heb de trailer destijds wel gezien, alleen de film (helaas) niet. Hier is de trailer: link. In ieder geval, weer 2 goede boeken voor mijn leeslijst, het boek van Adam en het boek van Margot Lee Shetterly, waar de film op gebaseerd is.

PC 683: Scott spreekt met Yasmine Salem Hamdan over Copyright, Trademarks en Patenten en hoe je jouw "online merk" opbouwt. Een patent is een uitvinding van jou waar anderen voor gebruik moeten betalen, in de US is dat voor een periode van 20 jaar.  Een trademark is een "source identifier". Nike wordt als voorbeeld gegeven. Nike is de trademark. Een andere is het logo, het "swoosh-symbool". Je associeert daar zaken bij, zoals kwaliteit. De slogan "just do it" is ook een trademark. Copyright is het recht en eigendom van een origineel werk in kunst of auteurschap. Dus als je een fotograaf bent: copyright op jouw foto's. Een blog: copyright op jouw teksten. Zo komt dus ook voorbij dat Scott in zijn podcast gasten ontvangt, als die een bepaalde uitspraak doet, kan Scott die "zomaar" gebruiken om t-shirts op de markt te brengen met die tekst? Toevallig kwam ik op het blog van Ben Hilburn (podcast 686) een artikel tegen over een copyright sjabloon voor podcasts, dus mocht je zelf een podcast willen starten, dan kun je hier vast wat mee: link. Yasmine haar zakelijke site is hier te bekijken: link.

PC 684: Scott spreekt met Steven Kirk over Avalonia, een cross-platform XAML framework voor .NET Framework, .NET Core en Mono. Dit project heeft een eigen site: https://avaloniaui.net/ en de source-code is op Github te vinden: link. En via Gitter kun je de chat/discussie volgen: link. Lijkt me interessant om hier eens wat mee te testen!

PC 685: Scott spreekt met Tiffani Ashley Bell over het oplossen van echte problemen met software haar organisatie the human utility: link. Veel mensen hebben problemen om hun waterrekening te betalen (regio Detroit) en worden dan afgesloten. Deze organisatie zorgt dat de mensen tijdelijk ondersteund worden, zodat ze na enige tijd "bij" zijn met betalen en ze weer zelf de rekening kunnen betalen. Qua software een uitzending die je over kunt slaan, maar mocht je een gift willen doen (standaard staat monthly geselecteerd, maar je kunt ook once selecteren).

PC 686: Scott spreekt met Ben Hilburn over the "magic of software defined radio". Scott heeft een SDR (software designed radio) gekocht, was daar enthousiast over en Ben heeft toen contact met hem opgenomen omdat dit ook zijn favoriete onderwerp is. Scott zijn blog kun je hier lezen: link. Er zijn verschillende varianten (met verschillende prijsklassen), de 20 dollar versie die Scott heeft kan FM radio uit de ether plukken. Maar dus ook de signalen van zijn insulinepomp. Als je zo'n SDR gekocht hebt dan kun je starten op https://www.gnuradio.org/ waar je informatie en software kunt vinden. Interessante uitzending! Ben zijn eigen site is hier te bekijken: link.

PC 687: Scott spreekt met Saron Yitbarek over hoe je een "inclusieve conferentie" opbouwt. Saron organiseert Codeland: link. De conferentie is voornamelijk voor nieuwe en beginnende developers. De mensen die dit jaar spreken, ik zie geen "talk" die ik zou willen volgen. Maar dat kan een ander jaar anders zijn. Scott geeft aan dat hij het jaar van deze podcast gaat spreken. Saron is hier goed mee bezig. Met de sprekers heeft ze 3 bijeenkomsten. Ze nemen het onderwerp en presentatie door, ook omdat zij het publiek "kent" en weet wat wel en wat niet goed gaat vallen. Saron beheert ook de website codenewbie: link en de podcasts die daarbij horen: link. Zo te zien heb ik een nieuwe podcast-serie die ik ga volgen!

PC 688: Scott spreekt met Vic Putz over de Spaceorb360, een controller uit de 90-er jaren, die met open source hardware en software nog steeds gebruikt kan worden. Je kunt hem inderdaad op Ebay vinden, de nog ingepakte versies rond de 200 euro, een gebruikte versie voor ongeveer 7 euro. Scott kwam op een forum van Jay Crowe (link) waar een discussie over de Space Orb gehouden wordt. Zo kun je met een Arduino en Shield de seriële aansluiting omzetten naar een USB aansluiting! Scott heeft er nog een artikel over geschreven: link en ook een link naar de shop van Vic: link. De Github-repo is hier te vinden: link.

PC 689: Scott spreekt met Lourdes Montano over methoden om je leer-proces te organiseren. Deze uitzending kun je overslaan.

PC 690: Het is weer tijd voor een Hanselminutiae, de 19e, waarbij Scott spreekt met Richard Campbell. De vorige aflevering, 18, was podcast 573. Er is geen vast onderwerp ingesteld, dus er wordt over meerdere onderwerpen gesproken. Zo komt CircuitPython voorbij, een Python-achtige programmeertaal waarmee je adafruit microcontrollers aan kunt sturen: link. Het itsybitsy adafruit board wat je via USB aan kunt sluiten (en dan als diskdrive zichtbaar wordt): link. Maar ook de Circuit Playground Express: link. En dan de PyPortal: een touch-screen display: link met een promo-filmpje: link. We horen dat Richard bezig is met een boek over de historie van .NET. Maar als ik er nu op zoek, lijkt het erop dat het boek nog niet klaar is: link. Ik heb het vermoeden dat het nog wel even kan duren. In dat geval, bekijk dan dit filmpje van Richard, opgenomen bij de NDC conferentie in Londen in 2018, 1 uur materiaal en leerzaam: link. Vervolgens gaat het over de computersystemen die Scott en Richard thuis draaien en de internetconnecties. Scott heeft nu een gigabit-verbinding, maar nu gaat het interne netwerk meespelen. Scott gebruikt een Amplifi router, perfect voor draadloos. Maar de netwerkkabels, dat gaat niet helemaal lekker. Dus hij denkt aan Ubiquiti Unifi. Troy Hunt schijnt hier een goede blogpost over geschreven te hebben, als ik zoek kom ik uit op deze 2 (heel goed te lezen!) artikelen: link en link. Waarbij de laatste link op het artikel lijkt te slaan waar Scott en Richard het over hebben. Eerdere hanselminutiae waren vaak niet zo interessant, deze was dat wel!