De 10 van Scott Hanselman - podcast 591 tot en met 600

Ingediend door Dirk Hornstra op 23-aug-2021 21:58

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 591: Scott spreekt met Mahdi Yusuf over het tracken van je leven en gezondheid met de app "Gyroscope". Je kunt daar allemaal verschillende zaken aan koppelen, zoals je Fitbit, je Microsoft Band, Scott zijn bloedsuikermeters. Bij veel apps is het "deze app is voor mensen die hardlopen, dat is niet voor mij". Het kan ook bijhouden hoe lang je achter je computer zit, maar ook zien dat de hoeveelheid beweging die je dagelijks zou moeten doen door verschillende oorzaken aan het afnemen is. En je daar notificaties over geven. Mahdi is nu werkzaam bij 1password. Mahdi zijn eigen site is hier te bekijken: link.

PC 592: Scott spreekt met Pia Mancini over "vloeibare democratie en de open collective". Eerste minuten konden me niet boeien, dus overgeslagen.

PC 593: Scott spreekt met Laura Laban over Infinite Flight Simulation op mobiele devices.

PC 594: Scott spreekt met Ariya Hidayat over Software Endurance. Ariya is van Shape Security (link). Scott kent Ariya van PhantomJS, omdat hij toen met "automation"  bezig was en dat een goede tool daarvoor was: link. Inmiddels is deze tool niet echt relevant meer omdat bijvoorbeeld Selenium veel kan doen. Ariya heeft een Github met zijn projecten: link. Scott noemt het project AMA (Ask Me Anything) waar via Issues de antwoorden gegeven worden (link). Issue 20, dat zijn de 3 programma's die super zijn, maar die weinig tot geen aandacht krijgen (link). Ariya noemt hier Free Pascal (ik kan mijn projecten van Delphi nogmaals proberen te bouwen?): link, Apache Traffic Server: link en Fossil, een krachtige(r) versie van GIT: link.  Ariya zijn eigen site is hier te bekijken: link.

PC 595: Scott spreekt met David Brevik die vroeger de game Diablo gemaakt heeft. Hij is nu een eigen bedrijf begonnen, Graybeard Games.

PC 596: Scott spreekt met Lin Clark van Code Cartoons (link) over het sneller maken van de browser, in dit geval Mozilla. Was "vroeger" de javascript-engine die flink versneld is, later kwamen er parallelle processen, nu wordt er gewerkt aan het sneller maken van de CSS en HTML. De code cartoons pagina wordt niet zo vaak bijgewerkt, Lin geeft aan dat die ten tijde van deze podcast meer op de hacks-pagina van Mozilla staan: link. De projecten waar in de tijd van deze podcast aan gewerkt worden zijn Quantum en Stylo. Quantum is het hele proces, Stylo is een deel, het versnellen van de CSS, uitgebreide uitleg hier te vinden: link. De Gecko browser-engine wordt omgepatcht met Servo, waar je hier meer over kunt lezen: link. Servo staat op Github: link. Als je ook wilt meehelpen, dan kun je starten op de WIKI pagina van Mozilla: link.

PC 597: Scott spreekt met Courteney Ervin, die bij de openbare bibliotheek in New York werkt over technologie bij non-profit organisaties. Commerciƫle software bij bibliotheken is vaak een standaard pakket en als er wat toegevoegd/aangepast moet worden, is dat vaak een betaalde wijziging. De basis hiervoor is SimplyE en daar zitten deze Github-repo's aan gekoppeld: link. De "circulation-repo" is volgens Courteney het hoofdproject.

PC 598: Scott spreekt met Chris Ferdinandi over waarom we gewoon "vanilla" javascript moeten gebruiken. Vroeger was het door de browser-verschillen nodig om jQuery te gebruiken, maar inmiddels is dat overbodig. Veel mensen gebruiken het toch en halen daardoor 80 kB compressed javascript-code, waarvan een groot deel niet gebruikt wordt binnen met het bezoeken van hun website. Het zit ook standaard in Wordpress... Chris heeft in 2014 al de blogpost "ditching jQuery" gepubliceerd: link. Chris geeft aan dat hij met jQuery javascript heeft geleerd en dat het zijn goede eigenschappen had, in het verleden. Met een polyfill kun je functionaliteit die je browser (nog) niet heeft "opvullen". Zo hoef je geen extra checks in je code in te bouwen. Chris noemt hier polyfill.io (link), een online dienst die per browser een eigen resource aanlevert. Dus leeg bij Chrome omdat die alles ondersteunt, een paar kB bij Mozilla, etc. De dienst was ten tijde van de podcast gratis, of dat nog zo is, dat zul je zelf uit moeten zoeken. Chris zijn site is hier te bekijken: link. De man heeft 153 repo's op Github: check hier.

PC 599: Scott spreekt met Jeremy Miller over polyglot persistence voor .NET met postgressql en Marten. Jeremy is al lange tijd developer en in de periode van deze podcast heeft hij net StoryTeller 4.0 uitgebracht. Met postgressql kun je veel dingen doen, de "normale" relationele database inrichten, maar ook binaire json, objecten in de database zelf, key-value-pairs. Maar ook een stuk event-driven opslag, waardoor je historie op kunt bouwen: wanneer is de factuur aangemaakt, wanneer is de factuurregel toegevoegd, wanneer is de factuur geaccordeerd, etc. Interessant verhaal en voor mij wel duidelijk, ik moet dit eens gaan installeren, wat mee gaan testen en kijken hoe het werkt. Jeremy zijn eigen site is hier te bekijken: link en zijn Github-repo's staan hier: link.

PC 600: Scott spreekt met Tracy Lee over welke javascript stack je zou moeten leren. In podcast 598 kwam Chris met het punt dat je voldoende zou hebben aan de standaard javascripts, Tracy die niet als programmeur gestart is vind ook dat je de basics moet kennen, maar geeft wel het advies om een framework te gebruiken. Daar is al zoveel in uitgespit, zodat je "meteen aan het werk kan", in plaats van dat je zelf allemaal zaken hoeft te bedenken qua routing en andere configuraties. Zelf werkt ze met Angular, React wordt genoemd. Tijdens de uitzending komt Angular Material Design Components naar voren: link. En Scott komt met VUE, dat sinds 2014 populair geworden is. Het is een bescheiden framework/payload om te downloaden, waardoor het in landen met slecht mobiel internet/betalen per gebruik omarmd is. Trace keek het eerst wat aan, maar omdat het nu een "rising star" is, wil ze zich er in gaan verdiepen. Scott komt nog met de URL polymer-designer.appspot.com waar je een soort app kan bouwen in een Visual Basic 3 interface. De site is niet meer online, maar ik heb wel een Github-repo gevonden die eraan gekoppeld lijkt te zijn: link. Tracy haar eigen site is hier te vinden: link. En op Twitter verwijst ze naar deze site, die waarschijnlijk van het bedrijf is waar ze werkt: link.