De 10 van Scott Hanselman - podcast 571 tot en met 580

Ingediend door Dirk Hornstra op 09-aug-2021 21:34

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 571: Scot spreekt met Jennifer Gentleman van Microsoft over de feedback die in Windows 10 gegeven wordt. Als je een "insider" bent heb je toegang tot nieuwere versies van onder ander Windows. Maar dan kun je dus ook de bugs hebben. Dus je bent eigenlijk een beta-tester van Microsoft. Wel cool als je nu al Windows 11 op je systeem hebt :) Je hebt de "fast ring", "slow ring" of "release preview ring". Als je in de fast ring zit, dan heb je bijna elke week een nieuwe build.  Zo heb je de feedback-hub waarin feedback gegeven wordt (als je de Windows-toets indrukt houdt en de F dan zie je dit programma). Hoewel je in je eigen taal de teksten in kunt vullen, wordt dat automatisch vertaald, zodat Microsoft de Engelse versie kan lezen (ze kunnen ook de originele tekst zien). Jennifer doet veel via social media, omdat ook bepaalde zaken wel via die manier binnen komen, die je anders niet via de feedback hub zou zien. Via Twitter komen zaken binnen, Jennifer zit ook veel op Reddit, waar zaken besproken worden: link. Jennifer geeft het voorbeeld van een bepaald land, waarbij de tijd goed in de taakbalk staat, maar als je erop klikt om het detailscherm van de klok te zien, daar had je een afwijking van een uur. Je ziet het niet direct terug in het totaal van de meldingen, maar als je zaken groepeert, valt dat ineens wel op. Leuke uitzending!

PC 572: Scott spreekt met Cindy Alvarez over Lean Customer Development. Ze heeft dit boek geschreven, als je een start-up bent of wilt worden, misschien is het wel goed om dit boek eerst te lezen. Want de "beste klant" of de "juiste klant", dat hoeft niet altijd 1 en dezelfde klant te zijn. Cindy komt met het voorbeeld dat je uiteindelijk "de grote klant met de grote naam" als klant hebt. Kan mooi gebruikt worden op de website. Maar uiteindelijk moeten er steeds meer zaken aangepast en gebouwd worden. De andere gebruikers lopen weg, omdat het product niet meer is wat zij ervan verwachten en uiteindelijk bouw je het "op-maat-product" voor die grote klant en is het niet meer jouw eigen product. Dat zijn zaken waar je over na moet denken. Cindy haar eigen site is hier te bekijken: link.

PC 573: Tijd voor Hanselminutiae 18 met Richard Campbell. Scott heeft een Nintendo Switch gekocht en is een echte fanboy. Ik heb 'm ook, maar door alle drukte ligt deze nu alweer een half jaar te verstoffen, binnenkort Mario Kart maar weer eens opstarten. In ieder geval, Scott is verslingerd aan Link en hij noemt ook het spel Shovel Knight (link), een echt 2D-spel wat supercool moet zijn. Scott heeft de Pro Controller en gezien de positieve recensies moet ik die binnenkort ook maar aanschaffen, het schijnt beter/lekkerder te werken dan het combineren van de controllers die van de switch losgekoppeld kunnen worden. Daarnaast ligt Google eruit en is deze uitzending dus niet via Google Hangouts. Via Facebook Messenger en we gaan weer wat hardware langs. Dat is de grote bal om de microfoon van Richard, de Kaotica Eyeball (link). Het zorgt ervoor dat de terugkaatsing van zijn stem tegen de muur niet als een echo terug komt in het gesprek. Scott gebruikt nu een andere camera, maar heeft de Brio die goed bevalt nu niet aangesloten (link), omdat de drivers door Windows niet geverifieerd worden en dan weer een automatische un-install uitgevoerd wordt. Richard is bezig met een Canon XC 10 (link). Hij gebruikt daarbij de Intensity Pro 4K van Black Magic: link. Voor het opslaan/uitzenden gebruikt Scott Open Broadcasting Studio: link.

PC 574: Scott spreekt met Linda Kamau die developer is bij Ushahidi. Linda is een Keniaanse, dat een vrouwen developer wordt, dat lag niet in de verwachting. Deze uitzending gaat erover hoe ze zover gekomen is. Om meer vrouwen in IT te krijgen heeft ze Akirachix opgezet: link. Ushahidi (link) is een platform wat voor meerdere zaken gebruikt kan worden. Bij een crisis (bijvoorbeeld in Syrië), verkiezingen (verslagen of deze eerlijk verlopen). Qua tools niet interessant, maar wel interessant om te horen hoe ze heeft geknokt om zo ver te komen. Diep respect! Zo maakte ze thuis schoon, maar wilde daar ook voor betaald krijgen, zodat ze diskettes kon kopen om haar code op te slaan.

PC 575: Scott spreekt met Dr. Keisha Marie Josephs over het vernieuwen van de Kalinago taal. Komt uit de Cariben. De film Moana wordt genoemd: link. Disney heeft er een eigen draai aan gegeven, dus er zijn flink wat dingen die niet kloppen met de werkelijkheid. Keisha haar site is hier te bekijken: link. Tijdens de uitzending met Scott zegt ze dat ze hier nog wat resources gaat delen, maar die zie ik niet. Mocht je geïnteresseerd zijn in deze taal, dan zul je verder moeten zoeken.

PC 576: Scott spreekt met Guillermo Rauch over zijn tools, onder andere het makkelijk kunnen deployen met behulp van Zeit. Je voert daar "now" in en een deployment wordt uitgevoerd. Zeit.co bestaat niet meer, maar stuurt je door naar vercel.com, wat volgens mij het vervolg geworden is. Guillermo heeft meerdere projecten op zijn naam, zoals socket.io, mongoose (ORM voor Mongo DB voor NodeJS). Maar ook Hyper (link), een terminal voor verschillende besturingssystemen die met HTML en CSS op te maken is. En daar zijn weer plug-ins en thema's voor te bouwen, zoals Guillermo die zelf ook deelt, iemand is dus bezig met Pokemon thema's: link. Guillermo zijn site is hier te bekijken: link. En op zijn Github staan 120 repo's: link. Het is ook zeker de moeite waard om de repo's van Vercel te bekijken, want dat zijn 130 stuks (!): link. Duidelijk, dit is een top-developer en het zijn allemaal interessante resources om te bekijken!

PC 577: Scott spreekt met Kelsey Hightower van Google over cloud containers en architectuur. Bij OSCON doen Kelsey en Scott gezamenlijk een presentatie. Docker en Kubernetes komen voorbij. Algemene verhalen over hoe je niet data in de container op moet slaan (want na een reboot ben je het kwijt) en verder algemene zaken. Je zou deze over kunnen slaan. Wel een pluim van Scott voor Kelsey dat hij hem een goede presentator vindt, dus mocht het onderwerp je interesseren, dan kun je het beste via Youtube even naar een presentatie van Kelsey zoeken, die moet te vinden zijn.

PC 578: Scott spreekt met Scott Bellware over Ruby en Rails "in de echte wereld". Het gaat wel deels over Ruby (en hoe er bepaalde afhankelijkheden van Rails zijn), maar ook over andere algemene zaken, zoals een "monolithische applicaties" en hoe sommige mensen dat uit elkaar halen naar microservices, maar dat niet op een correcte manier doen, waardoor er alsnog afhankelijkheden en soms meerdere monolitische applicaties ontstaan. Als 2 losse systemen afhankelijkheden van een database hebben, kun je waarschijnlijk deze niet updaten voor service 1 als service 2 ook draait en vice versa.

PC 579: Scott spreekt met Adi Aviv over RavenDB, de open-source noSQL database voor .NET. Tijdens het interview werkt Adi bij Hibernating Rhinos (link), volgens zijn LinkedIn-profiel niet meer. RavenDB is cross-platform gemaakt en uitgebreid getest, zo moet het ook op een Raspberry Pi draaien. En als het op zo'n "weinig resources beschikbaar" bakje draait, dan moet het ook op grote systemen prima draaien. Dus als je met .NET werkt en iets met een noSQL database gaat doen (vaak voor ongestructureerde data, documenten), dan is dit een aanrader! Op de site van RavenDB (ziet er cool uit), staat veel informatie (ook een online boek), Scott noemt ook nog de demo-site waar je een indruk kunt krijgen van hoe het werkt: link.

PC 580: Scott spreekt met Edaena Salinas Jasso over machine learning, deep learning en artificial intelligence (kunstmatige intelligentie). Edaena heeft de podcast Women in Tech Show opgezet (link), mooi dat je eindelijk eens kunt zien en horen dat er niet alleen mannen/jongens in de IT werkzaam zijn, maar ook vrouwen. En niet alleen het praatje hoe vrouwen meer in tech werkzaam zouden moeten zijn, maar de coole dingen waar de dames mee bezig zijn. Beter! En ook de 5 minute mentoring-podcast is van Edaena: link. Deze uitzending is niet heel boeiend, algemeenheden over machine learning e.d., de linkjes die genoemd worden zijn wel de moeite waard: Kaggle (link), op de site fast.ai kun je online een gratis cursus volgen over deep learning (interessant!): link. Als je een cursus machine learning wilt volgen, dan raadt Edaena "intro to machine learning" van Udacity aan: link.