De 10 van Scott Hanselman - podcast 561 tot en met 570

Ingediend door Dirk Hornstra op 02-aug-2021 21:48

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 561: Scott spreekt met Joel Spolsky. Hij is van StackOverflow, maar heeft ook Trello overgenomen en Fog Creek. StackOverflow is flink gegroeid. Het is een "remote first" bedrijf, werknemers komen overal vandaan. Hoewel deze uitzending niet heel interessant is, levert het nog wel een paar dingen op. Zo is er de "blog van StackOverflow" die je hier kunt bekijken: link. Scott is actief op Medium, zijn niet tech-gerelateerde artikelen deelt hij daar: link. Hij importeert daar zijn verhalen, zodat de canonical URL nog steeds naar zijn originele post wijst. Hiermee kun je dus zorgen dat er meer publiek is voor je artikelen, maar hou je wel de tekst in eigen hand.

PC 562: Scott spreekt met een veteraan, Jerome Hardaway over "vets who code". Jerome spreekt over hoe er elk jaar 25.000 mensen opstappen uit het leger en dan "ergens aan de slag" moeten. Hij is gaan programmeren en heeft dit project opgezet om andere veteranen te ondersteunen. Code.org wordt ook genoemd (link), die site is er voor iedereen die interesse heeft om te gaan programmeren. Er is een website voor "vets who code": link.

PC 563: Scott spreekt met Kimberley Hansen die eigenaar is van start-up SignalFM over hoe goed "speech to text" in 2017 is. De start-up lijkt inmiddels niet meer te bestaan. Alexa, SIRI en Watson (IBM) komt voorbij. Scott heeft wel eens iemand betaald om zijn podcasts om te zetten naar tekst, maar dat kost "al gauw" een dollar per minuut. Dat klinkt best wel veel, maar als ik zie hoeveel tijd ik kwijt ben om een samenvatting te maken vind ik dat nog meevallen. Geen wonder dat dit iets is wat je wilt automatiseren. We horen hier "de trucs" die gebruikt worden om de spraakherkenning steeds slimmer te maken. Meeste vind in de cloud plaats, dus op basis van oude uitspraken en omzettingen kun je nieuwe transcripts maken. Mocht je geïnteresseerd zijn in deze technieken, dan deze uitzending maar even beluisteren!

PC 564: Scott spreekt met Mina Markham. Ze maakte deel uit van het Hillary Clinton team en hield zich bezig met de design-library van de website. Met de sass-code kon ze in "hidden comments" zorgen dat direct de documentatie over het gebruik van de CSS beschikbaar was. Ook meteen met voorbeeld en copy-paste code. Scott noemt daarbij ook het project wat ze op Github heeft "sassy starter", wat ze zelf vaak gebruikt om met een project te beginnen en dacht: ik ga dit ook met andere developers delen: link. Die design-library voor Hillary Clinton werd "pantsuit" genoemd, de uitleg, details en screenshots kun je het beste op het medium-artikel van Mina zelf lezen: link. Haar eigen website is hier te bekijken: link.

PC 565: Scott spreekt met Ada Rose Edwards over WebVR (virtual reality). Ada werkt bij Samsung, maar daar zijn ze dus niet alleen bezig met Samsung-zaken, maar ook in conclaaf met W3C om bepaalde standaarden voor VR op het web te krijgen. Ada haar Github-repo's zijn hier te vinden: link en haar eigen website is hier te bekijken: link.

PC 566: Scott spreekt met Laron Walker over een nieuwe manier van "stem learning". Stem is een afkorting voor science, technology, engineering en math. Het bedrijf waar hij werkt verkoopt bouwpakketten aan scholen. Sommige kun je met apps bedienen, maar ook zijn sommige zaken te bouwen met behulp van pennen en linealen. En met behulp van 3D printers. Scott zijn zoon wilde een "Alexa" om muziek te draaien. Maar dat is de "makkelijke manier". Met een raspberry pi e.d. heeft Scott samen met zijn zoon een internet-radio gemaakt. De site van Laron waar je een kijkje kunt nemen is https://mystemkits.com/. Scott is lyrisch over de Dremel 3D printer, Laron kan dit bevestigen, juist vanwege de goede kwaliteit e.d. zijn zij een overeenkomst aangegaan met Dremel.

PC 567: In deze aflevering spreekt Scott met zijn vrouw Mo over van alles en nog wat. Maar omdat het geen software-development-achtige inhoud heeft, sla ik dit type uitzending altijd over.

PC 568: Scott spreekt met Bert Beeckman. Samen met een groep andere mensen zijn ze gaan "modden", een nieuw pack maken voor het spel Age of Empires. Het spel was iets van 13 jaar oud of zo. Dus zelf uitzoeken hoe je het aan kon passen. Zo is er één developer die met een HEX-editor nieuwe resoluties toevoegt en andere zaken aan kan passen.Wow. Het spel is van Microsoft en zij vonden het zo goed, dat ze dit verder mochten/konden uitwerken. Meer informatie is te vinden op deze site: link.

PC 569: Scott spreekt met George Gachui, een co-founder van Mookh (website is hier te bekijken: link) over een betaalmiddel in Africa: m-Pesa. Een virtuele beurs op de sim-kaart van je mobiel! Veel Afrikanen hebben geen bankrekening en daardoor ook geen debit- of credit-kaart. Wel cash, maar daar kun je online weinig mee. De Keniaanse regering heeft ervoor gezorgd dat iedereen een mobiele telefoon heeft. En daar staat die "wallet" automatisch op. Pesa is "money/geld" in Swahili. Je kunt er maximaal 700 dollar in opslaan. Het is een dienst van Vodafone, maar de API is openbaar, waardoor ook andere partijen er applicaties voor ontwikkelen. Het lijkt een beter alternatief dan de bitcoin.

PC 570: Scot spreekt met Jeff Cross om te starten met Angular. Jeff heeft bij Google gewerkt en aan Angular gewerkt. Niet een heel interessante uitzending, misschien als je met Angular wilt beginnen. De oude Angular versie (1) is hier te vinden: link, de huidige versie is hier te vinden: link. Jeff zijn bedrijfssite is hier te bekijken (narwal): link. Mogelijk interessant om zijn Github te bekijken, hoewel daar de afgelopen tijd niet heel veel gebeurt: link.