De 10 van Scott Hanselman - podcast 511 tot en met 520

Ingediend door Dirk Hornstra op 21-jun-2021 21:58

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 511: Scott spreekt met Damian Edwards over aspnet core 1.0. Het zou eerst ASP.Net versie 5 worden, maar dan zou het klinken als een soort opvolger van ASP.NET 4 en dat is het niet. Er is namelijk een nieuwe opbouw, nieuwe structuur. Is ASP.NET meer gericht op het totale framework wat je op je systeem hebt, aspnet core is meer gericht op losse modules. Een algemeen verhaal over ASP.Net Core dus, niet heel interessant (en verouderd, want we zijn inmiddels bij versie 3.x

PC 512: Scott spreekt met Kris Rothe over hoe je zelf video games kunt maken. Scott geeft aan wel games gespeeld te hebben, maar niet zelf gemaakt te hebben, omdat je al gauw het idee hebt: dat is moeilijk en gaat heel veel tijd kosten. Krist geeft aan dat het er vanaf hangt wat je maakt, zoiets als Flappy Bird is niet heel ingewikkeld. Kristine haar eigen site is hier te bekijken: link.

PC 513: Scott spreekt met Kalle Hiitola over het opschalen van hun online spel "the walking dead no mans land". Kalle is CEO van Next Games. De website van het spel is hier te bekijken: link. Het ziet er uit als een supercool spel. Zo te zien is er nu ook een opvolger, Our World, waarbij je een virtual-reality game hebt, je gebruikt de camera op je mobiel om de omgeving om je heen te zien, maar je ziet daar ook de zombies. Ik moet toch een keer de staatsloterij winnen, dan kan ik een sabattical nemen en een jaartje toffe games spelen :)

PC 514: Scott spreekt met Dana M. Lewis over het kunstmatige alvleesklier-systeem project "openaps". Zowel Scott als Dana zijn type-1 diabetici, ze maken beide geen insuline meer aan. Tijdens deze uitzending is er nog geen standaard systeem wat fabrikanten aanbieden om een "closed loop" te maken. Een automatische meter van je waardes en daarbij automatisch het toedienen van insuline. Iemand met diabetes is continu aan het rekenen hoe het met de waardes gaat en wat voor actie(s) je moet ondernemen. Dana haar eigen site is hier te bekijken: link.

PC 515: Scott spreekt met comic maker en musicus Afua Richardson over het ontdekken van het creatieve proces. De uitzending was niet heel interessant, maar wat ik qua werk op haar site zag, dat ziet er fantastisch uit. Dus check haar site: link.

PC 516: Scott spreekt met Lauren Tan over ambitieuze UX en ambitieuze apps met Ember. Ember is een javascript-framework. Het bevat veel zaken, waardoor je als developer je op je code/problemen kunt richten en je niet met bijzaken bezig hoeft te houden. Met ambitieus wordt bedoeld dat het zo'n mooi framework is dat je een ervaring krijgt alsof je met een desktop-applicatie werkt. Het is veel reactive-programming (waarbij ik begin te denken aan knock-out). Het is gebaseerd op andere frameworks (handige zaken) zoals React. Veel sites maken gebruik van Ember, zoals Twitch, Vine, Yahoo, Heroku, Apple Music, Netflix. Ember gebruikt Broccoli.js: link. Lauren noemt nog Lodash: link. Lauren haar eigen website is hier te bekijken (toffe URL trouwens): https://www.no.lol/

De maand maart staat in het teken van "dingen maken": March is for makers. Er is ook een website voor: link.

De volgende podcasts gaan daar over;

PC 517: Scott spreekt met captain Brent Chapman over "dingen uit elkaar halen". Brent werkt bij het Amerikaanse leger. Maar hij is ook met veel persoonlijke projecten bezig. Ik kwam online iets tegen over een drone waarmee het WiFi signaal gestoord kan worden (link) en Scott noemt zijn website: https://www.brentmorelabs.com/ De uitzending is niet heel interessant, ik denk dat je het beste zijn site kunt bekijken, vooral als je een Roomba hebt en daar meer mee wilt doen.

PC 518: Scott spreekt met Simone Giertz over Arduinos en nutteloze robots. Simone haar eigen site is hier te bekijken (staat niet zoveel op): https://www.simonegiertz.com/ Maar klik in het menu op "events" en bekijk haar Ted-talk. Ik heb altijd veel dingen te doen, maar deze kleine 12 minuten heb ik helemaal bekeken, top-presentatie!  Simone heeft een Youtube-kanaal waar ze regelmatig video's post, als je filmpjes over "nutteloze tech" wilt zien, dan direct maar abonneren: link.

PC 519: Scott spreekt met Laura Hughes. Laura werkt bij arrow.com. Een leerzame uitzending over lampen, waaronder LED-lampen. En hoe efficiĆ«nt ze zijn en hoeveel warmte die dingen wel niet afgeven. Arrow.com wil de plaats zijn waar je ook handleidingen kunt vinden van producten die je er niet gekocht hebt. En een eye-opener: je dimt een LED lamp niet, deze gaat met hele snelle intervallen aan-en-uit, waardoor het lijkt alsof de lamp minder fel brandt. 

PC 520: Scott spreekt met Erin Tomson over modulo en modulaire electronica. De website modulo.co toont een standaard witte pagina met wat tekst, maar dus niet meer wat het toonde tijdens de uitzending. Het twitter-account bestaat nog wel: link en het project staat nog op Kickstarter: link. Op een Arduino kun je met shields componenten toevoegen, maar dat maakt het product een stuk groter. Bij het modulo-project  zijn de componenten een stuk kleiner. Meerdere componenten op 1 bord. Mocht je een enthousiasteling zijn die graag met Raspberry's en Arduino's bezig is, dan kan dit project ook voor jou interessant zijn.