De 10 van Scott Hanselman - podcast 481 tot en met 490

Ingediend door Dirk Hornstra op 24-may-2021 20:12

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 481: Scott spreekt met Kelsey Breseman over de Tessel 2 (website). Hier kun je met javascript en node mee programmeren. Niet een heel interessante uitzending, de Tessel lijkt me wel een cool bord om eens wat mee te gaan doen (maar goed, ik heb hier ook nog een Raspberry Pi liggen). Kelsey haar eigen site is hier te bekijken: link.

PC 482: Scott spreekt met Anjuan Simmons over relaties, de "geek culture" en het opvoeden van "nerds", de kinderen. Een uitzending over hoe de echtgenote andere interesses heeft. Niet een heel boeiende uitzending, wel even het punt dat voorbij komt dat de "action man figures" van nu geen buigbare ledematen meer hebben (die hadden ze vroeger wel, mijn GI Joe poppetjes ook!). Anjuan zijn eigen site is hier te bekijken: link. En hij heeft ook een eigen Github-locatie: link.

PC 483: Scott spreekt met Mario Hewardt over het debuggen van problemen met Windows. Je maakt een dump van het systeem en je gaat puzzelen met WinDbg. Als je dat kunt, heb ik heel-heel-heel veel respect voor je! Zelf op het werk eens een dump geopend in verband met geheugenproblemen, maar waar je in code je weg kunt vinden, is dit alsof je ergens midden in het oerwoud staat en je probeert weer in de bewoonde wereld te komen. Tess Ferrandez van uitzending 186 (link) wordt ook nog even genoemd. In deze uitzending wordt genoemd dat ze op haar site een aantal voorbeelden heeft staan waar je mee aan de slag kunt gaan (die heb ik toen niet gevonden zo te zien). Haar site heb ik via haar Twitter zo gevonden, If broken it is, fix it you should: link. In een post van 21 februari 2021 geeft ze aan dat veel dingen weg waren, maar dat ze nu bezig is dingen terug te zetten (link) en daar staat dus ook een link naar de Buggy Bits Debugging Labs: link. Zo te zien moet ik al haar blogs maar eens doorlezen en kan ik daar veel van leren. If eager you are, learning you should! Deze uitzending is ook interessant, want zo leer je dat zelf GC.Collect() aanroepen niet verstandig is (de code is al getuned en gaat op de juiste momenten al garbage cleaning uitvoeren) en hoe de generaties werken. Als iets even langer in het geheugen zit, gaat het naar generatie 1 of 2 en wordt dat object minder vaak gecontroleerd of dat object ook opgeruimd moet worden. Een mogelijke verklaring waarom bij een bepaalde image-resizer op het moment dat veel afbeeldingen verwerkt worden en veel geheugen innemen waarschijnlijk doorgezet worden naar de hogere generatie en je tegen geheugenproblemen gaat aanlopen.

PC 484: Scott spreekt met Kishau Rogers over "Systems thinking, less coding, more thinking". Het gaat erover dat de studenten wel kunnen programmeren, maar geen idee hebben hoe het internet werkt. Niet een heel boeiende uitzending. Haar zakelijke site is hier te bekijken: link.

PC 485: Scott spreekt met Matt Johnson over de problemen met datetimes, nodatime: een beter datum en tijd API voor .NET. Laat ik het even schreeuwen: ELKE DEVELOPER MOET DEZE UITZENDING BELUISTEREN! Want het is een eye-opener (ik heb een hekel aan Engelse woorden, dus als ik zo'n woord gebruik, dan betekent het ook echt wat). Matt heeft zich verdiept in datums, datums met tijd en tijden. Als je in je code DateTime.Now gebruikt, ben je niet goed bezig. Als ontwikkelaar denk ik: mooi, ik heb de tijd die ik wil hebben. Maar als de wintertijd ingaat (dat is van 3.00 naar 2.00 uur), dus waarbij de klok een uur teruggaat en er wordt gelogd dat om 2.30 er een fout wat, was dat dan om 2.30 nog in de zomertijd of "een uur later" om 2.30 in de wintertijd? Hetzelfde geldt met een taak die elke dag om 2.30 uur uitgevoerd wordt. In de zomertijd gaat de klok van 2.00 naar 3.00 uur. Dus die dag wordt de taak niet uitgevoerd? Scott geeft aan dat bij Dasblog als CMS voor zijn site gebruikt en dat die elke keer bij het overgaan van wintertijd en zomertijd een uur lang een foutmelding geeft. De overgang van die tijden gebeurt in Amerika per tijdzone, dus niet over het hele land. En zo zijn er ook landen die de regels aanpassen, dus die hebben bijvoorbeeld 10 jaar geen zomertijd gehad. Als je dan met datums en tijden gaat terugrekenen, dan reken je waarschijnlijk fout. Net als in rapportagesoftware, waar je met die overgangen dagen met 23 uur hebt en met 25 uren. Matt geeft ook het voorbeeld van Braziliƫ, de daylight saving time (zomertijd) gaat daar in op middernacht. De klokt springt daar van 23:59.59 naar 01:00.00. Er is die dag dus geen middernacht (dat is bij hun in november)! Ik vond dit een zeer leerzame uitzending! Matt zijn eigen site is hier te bekijken: link. Zijn Github is hier te bekijken: link.

PC 486: Scott spreekt met Adrienne Porter Felt (die bij Google werkt) over "designing usable security". Niet een heel interessante uitzending. Hier wordt nog gekeken of de foutmeldingen verbeterd kunnen worden. Het valideren of een HTTPS certificaat geldig is, is op basis van de datum op je eigen pc, laptop, tablet, mobiel. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen voor Candy Crush hun datum vooruit zetten, zodat ze meer punten kunnen scoren. De validatie geeft daardoor aan dat je een site bezoekt met een verlopen SSL certificaat, terwijl dat niet zo is. Die controles moeten dus beter. Haar eigen website toont niet zoveel informatie: link.

PC 487: Scott spreekt met Dominick Baier over Identity server en ASP.NET. Zijn eigen site is hier te bekijken: link, de laatste post is van vorig jaar en gaat ook over Identity Server. De problemen die je vroeger had en je niet met een Single Sign-on actie 1x kan inloggen en daarmee ook in de andere omgevingen komen. Kerberos e.d. door het domein-principe wat Microsoft opgezet heeft, heeft dit opgelost. Scott en Dominick bespreken claims, in-role en dergelijke. Het lijkt erop dat dit open-source project nu een commercieel product is geworden: link.

PC 488: Scott spreekt met Omoju Miller over "Redesigning computer science". Deze uitzending gaat over het aantrekkelijker maken van IT voor personen die er nooit over nagedacht hebben om iets met IT te gaan doen, maar er misschien wel geschikt voor zijn. Want je hoeft geen developer te worden, je kunt een tekstschrijver worden, een social-media expert, iemand de alles van SEO weet. Een algemene uitzending dus, je zou hem over kunnen slaan. Omoju haar eigen site is hier te bekijken: link.

PC 489: Scott spreekt met Kevin Stewart over nodejs en dan met name om het geschikt te maken voor (grote) bedrijven. Dat is het bedrijf Nodesource waar hij de vp of engineering was. Want een ZZP-er die de open-source gaat gebruiken, zal niet zo gauw grensoverschrijdend werken zoals een groot bedrijf, waar je dan met valuta's, regelgeving en dergelijke zit. Zo komt ook nog even voorbij dat bepaalde Github-repo's geen activiteit meer vertonen, soms komt dat omdat de auteur zegt: het is klaar. Maar developers verwachten dat er "door ontwikkeld" wordt. Zo komt ook de LTS voorbij, de Long Term Support versie, iets waarmee Ubuntu bekend is geworden. Met die versie kun je als bedrijf vertrouwen op support voor langere tijd. Ook micro-services komen voorbij. Zorg dat je weet waarvoor je het nodig hebt (en waarvoor niet). Kevin zijn eigen site is hier te bekijken: link.

PC 490: Scott spreekt met Kaya Thomas over "computer science in school vs de real world". De abstracte opdrachten die je op school krijgt, waarbij het na 17.00 uur afgelopen is. In en echt bedrijf krijg je concrete opdrachten. En blijft het product actief, ook na 17.00 uur. Ook GIT komt voorbij, niet iets waar echt aandacht gegeven wordt en wat bij veel studenten een echte bende is: de code wordt dus alsnog als een zip-bestand aangeleverd. Kaya is een hardcore coder. Ze is gek op Objective C in plaats van Swift, omdat je meer weet wat er nu precies achter de schermen gebeurt. Kaya heeft een app in de app-store, een overzicht van boeken waarbij "gekleurde mensen" zich meer kunnen vinden. Het is bedoeld voor kinderen die op zoek zijn naar eigen rolmodellen. Ze mocht geen browserview in haar app gebruiken, omdat er links naar Amazon gaan: in-app-aankopen. Nu verwijst ze naar Safari. Maar omdat er nu naar Safari verwezen wordt en sommige kinderen niet kunnen/mogen browsen krijgt haar app een 17-jaar rating. Terwijl het eigenlijk bedoeld is voor kinderen van 8 tot 12 jaar of zo. Zo zie je dat het moeilijk is om je aan de regels te houden en de juiste weg te vinden. Heb je een film, dan zit er een bleekscheterige hacker op 2 toetsenborden te rammen, zie je wat vage zwarte schermen met groene letters en "that's it". Kaya werd positief verrast door de donkere vrouwelijke hacker in Fast en Furious 7 en heeft daar een artikel over gedeeld. Het staat niet meer online, maar via de wayback-machine heb ik het nog gevonden: link. Scott komt met de serie "Mister Robot" die hij geweldig vindt. Een hacker-show, een vrouw die een hacker is (geen terrorist), de hackergroep wordt aangestuurd door ... een vrouw. Klinkt als een goed plot, trailer ziet er goed uit, ik heb een nieuwe serie gevonden! Kaya haar eigen site is hier te bekijken: link. En Kaya is erg actief op Github: link.