De 10 van Scott Hanselman - podcast 471 tot en met 480

Ingediend door Dirk Hornstra op 17-may-2021 20:23

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 471: Scott spreekt met Dr. Danielle Smith over Usability en de menselijke factor. Zo is er het voorbeeld van de kabelmaatschappij die een modem geïnstalleerd heeft, waar een bepaalde VOIP-module in zit wat een batterij gebruikt en als die opraakt begint die te piepen. Danielle gebruikt de VOIP niet, de klantenservice beweert dat ze het wel heeft en uiteindelijk zit ze een uur aan de telefoon en zou ze moeten betalen om iemand langs te laten komen. Deze uitzending geeft niet veel nieuwe inzichten en kun je dus overslaan.

PC 472: Scott spreekt met Aaron Stannard over zijn product Akka.NET, wat een open-source project is en weergegeven wordt met het "actor-model". Het is een port van een project wat de naam "Akka" draagt en voor Java (Java Virtual Machine) gebouwd is: akka.io. Het actor-model is een "oude" concurrent-programming techniek uit 1973. Het is een krachtig concurrent model. In het gewone model is alles een object. In het Akka-model is alles een actor of een message/bericht. Actors doen niets, tot er een bericht binnen komt. Dan worden acties uitgevoerd. Een actor kan andere actoren aansturen. En "actors are cheap", dus je kunt een hele rits actors verwijderen en opnieuw opbouwen. Aaron zijn eigen site is hier te bekijken: link. Aaron zegt dat hun eigen systeem ook met Cassandra werkt. Scott vraagt hoe dat zit, omdat dit vergelijkbaar is met Akka.NET (waarom 2 dezelfde systemen)? Dat komt omdat er eerst met Cassandra gewerkt werd en Akka.NET meer mogelijkheden had en prima samen kan werken met andere programma's. Een uitermate interessante uitzending en ook weer zo'n project waar ik eens wat mee moet gaan doen!

PC 473: Scott spreekt met Dr. Matthew Tesch over het product wat hij gemaakt heeft, Staffpad. Hiermee kun je muzieknoten invoeren, een soort Finale en Sibelius, maar dan intuïtiever. Het is gemaakt voor de Surface van Windows, omdat je met de pen de noten kunt tekenen en met je hand/vinger de boel aan kunt passen, voor een iPad is de pen gelijkwaardig aan de invoer met je vinger en werkt het niet zoals gewenst. Het kost 69 dollar en is behoorlijk competatief met ander programma's. Inmiddels is de iPad ook zover dat deze ondersteund wordt (zie ik op de website). Er wordt met XAML gewerkt, maar voor de uitgebreide weergave en het renderen wordt gebruik gemaakt van de directX variant voor XAML: SharpDX. Daar is een website voor (link), maar daar staat nu op dat vanaf 29 maart 2019 er niets meer aan gedaan wordt. Je kunt het pakket via nuget nog wel toevoegen en de broncode staat op Github, dus zou je kunnen forken wil je je eigen zaken toevoegen/aanpassen: link.

PC 474: Scott spreekt met Dr. Sue Black over het behoud van Bletchley Park. Scott kwam in contact met Sue doordat hij de film The Imitation Game zag (imdb-link) en daarover tweette. De hoofdrol werd gespeeld door Benedict Cumberbatch (geweldige acteur, ik ken hem van de Sherlock-serie) die hier de rol van Alan Turing speelt. Samen met een grote groep vrouwen bouwen ze een machine die de berichten van de Enigma (het codeerapparaat van de Nazi's) kan ontsleutelen. Maar hoewel het een documentaire lijkt, is het dat niet. De baas speelt een "bad guy" rol, terwijl in het echt deze Turing juist steunde. En een heel groot deel van de mensen die eraan werkte waren vrouwen, ook dat is niet in de film terug te zien. Sue heeft een tijd op Bletchley Park gewerkt en het leek erop dat de boel platgegooid zou worden. Schandalig natuurlijk, want zo'n iconische plek hoort bewaard te blijven. Door Sue haar acties is er gelukkig actie ondernomen, is er een museum gekomen en kun je het ook bezoeken. Daar moet ik later nog maar eens naar toe. Bletchley Park heeft een eigen website (link) en ik zie via Google Maps dat ze ook binnen opnames gemaakt hebben, dus je kunt "al even" online door de gebouwen heen lopen: link.  Sue haar eigen website is hier te bekijken: link.

PC 475: Scott spreekt met Steve Lee (van OpenDirective) over accessibility/toegankelijkheid. Goede tips, waaronder: gooi je muis uit het raam. Kun je via tab en spatie door je site heen browsen? Tab-index: zou je eigenlijk niet zelf aan moeten passen. Ga je netjes van veld naar veld (en krijgt niet iets wat niet de focus zou moeten krijgen dat toch?). Een muis is een "random-access" apparaat, waarbij iemand die blind is sequentieel door je site heen moet gaan met een screen-reader. Normale controls heeft touch-/muis-interactie, maar als je zelf je componenten gaat maken, moet je dat ook implementeren (bijvoorbeeld je eigen circulaire menu op basis van divs). Besturingssystemen hebben ook al screenreaders, Linux heeft Orca (link). Steve noemt nog even de toolbar van Steve Faulkner (link). Steve noemt ARIA, een project van Mozilla (link). Daar staat al bij dat al veel zaken in HTML5 afgevangen worden en je (dus) geen aria bij hoeft te gebruiken. Aria is trouwens ook op Github te vinden: link. De web content accessibility guidelines die op W3C staan: link. Accessibility is afgekort naar a11y (a 11 tekens y) en heeft een eigen website: link.

PC 476: Scott spreekt met Kassandra Perch over nodebots en wearables. Kassandra heeft met een groep mensen een boek geschreven "make javascript robotics". Mocht je de projecten van Kassandra willen bekijken, die staat op Github: link. Kassandra noemt Johnny-5, die heb ik al eerder gehoord. De website van Johnny-5 staat hier: link en ook dit staat op Github: link. Naast de Raspberry Pi (link) wordt ook de Tessel 2 genoemd (link), de Espruino (link), Spark (link) en de Arduino (link). Je kunt met node een robot besturen en hoeft dat niet meer met C te doen. Ik weet niet of het uit deze uitzending komt, maar ik had nog hackaday.io staan, een site met allemaal open-source projecten. Johnny-5 komt trouwens uit de film Short Circuit (die ik zelf volgens mij ook nog niet gezien heb): imdb-link.

PC 477: Scott spreekt met Sara Soueidan over SVG. SVG staat voor Scalable Vector Graphics. "Gewone" plaatjes zijn opgebouwd uit pixels (puntjes) en dat zie je als je een foto heel erg vergroot, dan zie je uiteindelijk dat het allemaal kleine vierkante blokjes zijn. Een vector is een instructie van: deze lijn gaat van 0.0 naar 1.2. En blijft daardoor even scherp, hoe klein of groot je de afbeelding ook maakt. Tevens is het opgebouwd uit tekst, dus het is leesbaar. Sara geeft wel aan dat je verschillende scenario's hebt en dat zij bij een bepaalde site daardoor gedwongen is om een SVG in een iframe in de site op te nemen. Ik mag hopen nu we bijna 6 jaar later zijn, dat we dat niet meer hoeven doen, want een iframe wil je eigenlijk niet meer gebruiken. Scott kwam Sara tegen doordat hij online haar CSS reference tegenkwam op Timpanus: link. Als je vroeger ergens niet uit kwam, ging je naar w3schools.com. De informatie was vroeger niet altijd correct en Sara komt met de "andere site" die daarover ging: w3fools.com. Sara is 1 van de auteurs van "boek 5" van Smashing Magazine, waarin ze in hoofdstuk 4 over SVG spreekt. Zie ook de link op haar eigen website: link.

PC 478: Tijd voor Hanselminutiae Live deel 16 met Richard Campbell. De uitzendingen zijn niet altijd even boeiend, het intro is wel interessant. Scott zit bij de Subway en krijgt pop-ups in zijn browser dat "flash geüpdate moet worden". Ook in een andere browser. In  de broncode lijkt alles goed, maar er staat wel wat vreemds bij. Uiteindelijk lijkt het aan de router te liggen. De firmware daarop is van 2009 (het is nu 2014), maar dat is de "meest up-to-date versie". Daar zit een "moon-virus" op, een worm die routers infecteert. En zo blijkt maar weer, je kunt wel antivirus e.d. op je computer hebben, als je router geïnfecteerd is en vreemde dingen kan doen, dan ben je alsnog de sjaak. En Scott krijg de "one-dock" binnen, een docking  station voor zijn Lenovo X1 Carbon laptop.

PC 479: Scott spreekt met Jono Bacon over het opbouwen van de community rond XPRIZE. Met ambitieuze projecten zijn serieuze geldprijzen te winnen. Sponsoren zijn Elon Musk, Google, Amazon en nog heel veel meer partijen. Dus als je goede ideeën hebt, bezoek de website eens. Jono heeft een boek geschreven: "the Art of Community". Jono zijn eigen site is hier te bekijken: https://www.jonobacon.com/

PC 480: Scott spreekt met Andreia Gaita over virtual reality zoals die er vandaag de dag is (2014 of 2015). Andreia werkte voor Unity, nu voor Github. Tijdens deze uitzending komen wat boeken en films voorbij. Altijd goed om mijn lijst met "boeken die ik bij de bieb moet lenen" uit te breiden. Zo is er Snow Crash van Neil Stephenson, de film "Surrogates" met Bruce Willis, de film "Locked In". En volgens mij hoorde ik ook nog "Ready Player One" van Ernest Cline genoemd worden, dat boek heb ik al gelezen en is zeer de moeite waard. De rest van de uitzending gaat over de Oculus, virtual reality. En Scott noemt nog even dat hij een nieuwe webcam heeft, hij had een Logitec 910, maar nu de 930 die zelf de encoding/decoding kan uitvoeren. Toevallig heeft Andreia exact dezelfde. Andreia haar eigen site is hier te bekijken, maar zo te zien in 2014 voor het laatst bijgewerkt: link.