De 10 van Scott Hanselman - podcast 451 tot en met 460

Ingediend door Dirk Hornstra op 26-apr-2021 22:12

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

 PC 451: Scott spreekt met Gene Luen Yang die comics maakt, programmeert en les geeft. Hij heeft een aantal boeken geschreven, zoals American Born Chinese (link) en is nu bezig met een Secret Coders serie. Een soort Harry Potter, maar geen school om te leren toveren, maar om te leren programmeren (link). Ook Boxers and Saints wordt genoemd, daar is zelfs een Youtube-promo van: link. Het boek "Understanding Comics" van Scott McCloud is voor Gene een bron van inspiratie voor zijn cartoon-tekenen. Zowel Scott als Gene hebben geprogrammeerd op een Apple 2 met LOGO: link. Gene zijn eigen (coole!) site is hier te bekijken: https://geneyang.com/

PC 452: Scott spreekt met Katelyn Gadd over JSIL, een compiler waarmee ze .NET applicaties om kan zetten naar cross-browser javascript. Op de site http://luminance.org/ kun je onder andere Escape Goat vinden, een soort Prince of Persia... met een geit! De code staat in Github: https://github.com/sq/JSIL en hoewel er al een aantal jaren zo te zien niets meer aan gedaan wordt, het is wel super-cool! Leuke uitzending!

PC 453: Scott spreekt met Rachel Nabors over web animatie. Rachel haar eigen site is hier te bekijken: http://rachelnabors.com/ Haar project-site is hier te bekijken: http://tinmagpie.com/ Haar praatje over de "State of the Animation" heeft ze meerdere keren gegeven, een versie is via Youtube te bekijken: link. En zoals ze al zegt, haar presentaties en slides zijn op haar website te bekijken: link. Dingen die met javascript gedaan worden gaan via de CPU, doe je CSS animaties dan gaat dit via de GPU (grafische kaart). En met de WebAPI kun je met timelines e.d. werken, iets wat je niet met CSS kunt doen. Interessante uitzending.

PC 454: Scott spreekt met Erica Stanley over ioT, het "internet van dingen". Niet heel veel nieuwe dingen gehoord. Spark wordt genoemd, dat is nu particle.io (link). Erica haar eigen site is hier te bekijken: https://www.ericastanley.io/ Je zou deze aflevering over kunnen slaan.

PC 455: Scott spreekt met Chandra Clarke over het betrokken raken bij "Citizen Science". Deze uitzending gaat over hoe jij betrokken kunt worden bij wetenschap. Je kunt een donatie doen, maar ook zelf zaken uitzoeken, opdrachten doen. Een heel bekende is het SETI project: link. Je kunt een app installeren die dingen doet, BOINC: link. In een andere categorie, is dat je zelf dingen gaat doen/uitzoeken, voorbeeld is Zooniverse: link. Chandra haar eigen site is hier te bekijken: https://www.chandrakclarke.com/ en de lijst die ze noemt is hier te bekijken: link. De opdrachten zijn divers. Zo is het op de foto zetten van dieren een project, maar ook uit uitspitten van modder van opgravingen op fossielen die daarin zitten. Ze noemt het platform Pybossa: link. En ook project Noah komt voorbij (link), waarbij mensen met hun mobiele telefoon foto's maken van vogels en dieren in hun omgeving, zodat wetenschappers kunnen zien waar welke dieren leven.

 PC 456: Scott spreekt met Adrian Rosebrock over Computer Vision. Bij de opleiding Hogere Informatica hadden we dit vak ook, mijn eindopdracht was een stuk onderzoek en OCR-herkenning (dus van een ingescande afbeelding de pixels om kunnen zetten naar tekst). Adrian is de eigenaar van Pyimagesearch (link). We zijn inmiddels natuurlijk een flink eind verder. In video-beelden bijna real-time personen kunnen detecteren (volgen voetbalwedstrijd). De tip van Adrian is dat OpenCV de plek is om te starten: link. Adrian gebruikt Python omdat het een makkelijke taal is, je heel veel bibliotheken beschikbaar hebt en je dus snel kunt prototypen. Scott komt met het voorbeeld van een bankoverschrijving waarbij vision delen uit de scan kan halen. Als je met C# gaat werken kun je IronPython en Emgu CV gebruiken: link.

PC 457: Scott spreekt met Steven Edouard over Continuous Integration in de cloud. Hij heeft een CV met JSON gebouwd. De code hiervoor is op zijn Github terug te vinden: https://github.com/sedouard Ook gebruikt Steven Grunt en Node. De uitzending was niet heel interessant, maar het lijkt me wel de moeite waard om zijn projecten te bekijken.

PC 458: Scott spreekt met Matt Warren over "performance as a feature". Hij is een developer die zich volledig richt op performance. Zijn eigen site (en actief bijgehouden blog) is hier te vinden: https://mattwarren.org/ Zijn Github is hier te vinden: https://github.com/mattwarren/ En op Youtube kun je deze sessie van 2019 bekijken: link. Het is waar. Als developer ben je bezig met het probleem/wat er gebouwd moet worden en niet direct actief gefocust op performance. Terwijl dat eigenlijk direct bij de start van de bouw al actief meegenomen moet worden.

PC 459: Scott spreekt met Lars Bak en Kasper Lund over de taal "Dart", een project wat de heren bij Google uitvoeren. Het moet het programmeren voor developers makkelijker maken en een alternatief voor Javascript zijn. Het is zowel aan de client-side (browser) als ook op de server te gebruiken. De code is te vinden op https://dart.dev/ en zoals Scott zegt: je kunt Dart zien in 5 minuten, je kunt Dart schrijven in 1 uur en je kunt je er 1 dag in verdiepen.

PC 460: Scott spreekt met Carl Smith over waar in 2015 web-design naartoe gaat. In 2014 zijn er webshops met een top-omzet geweest, maar ook waarbij de omzet ingezakt is. Vooral de specialistische shops (gericht op 1 product) deden het goed. Carl werkt bij nGen Works, wat nu Bureau of Digital is (link). Niet een heel interessante uitzending.