De 10 van Scott Hanselman - podcast 431 tot en met 440

Ingediend door Dirk Hornstra op 12-apr-2021 21:47

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 431: Scott spreekt met dr. Steven Jon Russell over de bionische alvleesklier: http://bionicpancreas.org/. De site is http, laatste content op de site is van 2019 en in de footer staat een copyright van 2014. En het Twitter-account is suspended. Dat geeft de indruk dat dit niet meer een actief project is. En dat is jammer, want de uitzending was interessant. Het gaat over mensen met diabetes en dan type 1: er wordt geen insuline meer aangemaakt en dat moet je dus inspuiten. Het inspuiten doe je op basis van bloed prikken, dan kun je zien of je insuline nodig hebt of dat je juist wat moet eten om het niveau naar beneden te brengen. Het gevaar is echter dat het inspuiten niet meteen werkt, de dokter geeft aan dat dit 70 minuten kan duren. Ze hadden zelfs iemand waarbij het pas na 3 uur begon te werken! Met de pomp en de meter wordt om de 5 minuten gemeten en wordt er automatisch insuline ingespoten. In het andere compartiment van het reservoir zit glucagon, dat werkt voor het verlagen van het niveau. En werkt een stuk sneller. Hiermee zou je minder pieken moeten zien. De waardes die je kunt hebben kunnen heel erg verschillen. Als je gaat sporten gaat het dalen, als je gaat eten en van tevoren gaat spuiten, maar door omstandigheden toch niet gaat eten, kunnen de waardes erg omhoog schieten. Een uitermate interessante uitzending!

PC 432: Scott spreekt met David Catuhe over webGL en het maken van 3D HTML games (met bijvoorbeeld babylonjs). David heeft BabylonJS gemaakt (wat op Github te vinden is), David zit (natuurlijk) ook zelf op Github: link. David zijn eigen site is hier te bekijken en ziet er prachtig uit: https://www.deltakosh.com/

PC 433: Scott spreekt met Lara Swanson (nu: Lara Hogan) over "designing for performance". Het gaat over de hoeveelheid data die over de lijn gaat. De site http://jankfree.org/, wat gaat over als je naar beneden aan het scrollen bent en de boel blijft "hangen". Ze werkt bij Etsy en daar meten ze alles. Deze slides op haar blog zijn ook goed om door te lezen: link. Lara haar blog is hier te bekijken: https://larahogan.me/blog/

PC 434: Scott spreekt met Jessie Shternshus over het toepassen van improv op agile en start-up modellen. Het komt neer op training e.d., rollenspellen. Tips voor als je gaat presenteren. Denk eerst wat je wilt bereiken en werk zo terug naar het begin van je presentatie. Zorg dat je goed voorbereid bent, dus als er wat fout gaat, dat je nog steeds je presentatie kunt afronden. Als je meer wilt weten, dan is deze Youtube-video waarschijnlijk wel een aanrader: link.

PC 435: Scott spreekt met Kal Ahmed over hun product, BrightstarDB wat een open-source noSQL .NET database is. Interessant om te horen dat je verschillende soorten noSQL-databases hebt. Dus als je een keuze maakt, moet je eerst wel goed bepalen wat je nodig hebt. RDF wat toegepast wordt bij BrightstarDB is een standaard van W3C: link. De code staat op Github: https://github.com/BrightstarDB/BrightstarDB Kal zijn eigen site is hier te bekijken: link.

PC 436: Scott spreekt met de tekenaar van Dilbert: Scott Adams. Scott heeft een applicatie gemaakt, Calendartree. Hier kun je een PDF, e-mail, document met bepaalde datums importeren in jouw agenda's/kalender(s). En hoef je ze niet zelf handmatig over te gaan typen. Het blog doet het nog wel (link), maar www.calendartree.com lijkt niet zoveel meer te doen... De site waar de strips van Dilbert op staan doet het natuurlijk nog wel: https://dilbert.com/, maar de eerste 50 strips, die URL geeft nu een 404. Gelukkig is er de "way-back machine" en kun je zo de 50 strips nog lezen. Je moet wat moeite doen, ze zijn wat vaag/onscherp, maar wel leuk: link.

PC 437: Scott spreekt met Michael Yarichu over RavenDB. RavenDB is een noSQL database, je kunt deze gratis gebruiken, maar er is  ook een commerciĆ«le versie. Michael zijn eigen site is hier te bekijken (ziet er cool uit): https://www.graymatterdeveloper.com/ en ook heeft hij een eigen profiel op Github voor zijn repo's: https://github.com/myarichuk

PC 438: Scott spreekt met Dr. Kortney Ziegler over transh4ck. De uitzending gaat over transgenders e.d., omdat ik de afleveringen luister om nieuwe tools, nieuwe programmeer-inzichten e.d. op te doen sla ik deze over.

PC 439: Scott spreekt met Tom Soderstrom van JPL over de ruimte en de komende 10 jaren IT. NASA/JPL gebruiken verschillende aanbieders met hun cloud-oplossingen. Tom noemt het voorbeeld van 2 jaar geleden, de Curiosity landt op Mars en dat waren de 7 minutes of terror. Die hadden we dit jaar weer met de Perseverance. Die van de Curiosity werd live uitgezonden, dat kostte 150 TB. Die capaciteit heeft NASA/JPL niet zelf en zo'n "burst" kan dus alleen met de cloud. Vooral omdat daarna het verkeer weer stopt en je dus bijna geen belasting meer hebt. Op Youtube staat een goede animatie en uitleg: link. Dan het verschil over "pilots" die nooit gestart werden, omdat de ontwikkelaars bang waren dat als het mislukte het hele project gestopt zou worden. Nu start het eerst onder de noemer "prototype" en wordt iedereen productiever, want een prototype, daarvan is het juist de bedoeling dat er wat fout gaat.

PC 440: Tijd voor Hanselminutiae 14  met Richard Campbell, het gaat over de apple iPhone 6 en de apple watch. Je kunt deze aflevering overslaan.