De 10 van Scott Hanselman - podcast 421 tot en met 430

Ingediend door Dirk Hornstra op 05-apr-2021 18:12

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

 PC 421: Scott spreekt met John Daniel Trask over het beheren van foutmeldingen met verschillende platformen, met hulp van raygun.io. Dit is een eigen site voor dit project wat eigenlijk van Mindscape is. Scott verwijst nog even naar podcast 277 waarin hij gesproken heeft met Ivan Towlson van Mindscape (link). Het is niet alleeen PHP of C#, maar Mindscape is "polyglot", ze werken met een scala aan programmeertalen. Ik heb het product zelf (nog) niet gebruikt, maar het ziet er supertof uit. Als developer weet je dat C# je een mooie stacktrace kan aanleveren zodat je kunt zien waar in de code het stuk ging (en soms ook nog met de reden waarom het stuk ging), maar als je een fout in javascript hebt, dan zie je vaak een vage foutmelding in de console. Met plug-ins is dit ook nog eens een uitgebreid product. Het moet foutenmonitoring doen, maar het vervolg (ticket aanmaken, issue) kan dan doorgezet worden naar Trello of Github. Zoals John zegt: voor je het weet heb je zelf Jira gebouwd, maar wij willen Raygun bouwen. De site verwijst ook naar een uitgebreide Github-repo: https://github.com/MindscapeHQ

 PC 422: Scott spreekt met David Starr over "Agile families techniques for living with change". Hij heeft het SCRUM-principe naar huis gebracht, er hangt een whiteboard in de keuken en de taken voor hem, zijn vrouw en de kinderen worden op dit bord bijgehouden. Ik vond het niet een echt boeiende uitzending, maar voor ouders die een manier zoeken om opdrachten en klussen afgerond te krijgen, is het misschien een interessante uitzending. David zijn eigen site is hier te bekijken: https://elegantcode.com/

PC 423: Scott spreekt met student en game-ontwerper Lauren Scott over het ontwerpen van video games. Daarnaast volgt ze ook nog een studie economie. De 2 studies die volgens haar in de toekomst het beste lijken te bieden. De uitzending vond ik niet niet heel interessant, maar de game-trailer die hier gedeeld wordt (via Lauren haar site, dus ik neem aan dat zij die gemaakt heeft) ziet er supervet uit: https://youtu.be/RClJ_DAotaA Lauren haar eigen site is hier te bekijken: https://www.laurenscott.games/

PC 424: Scott spreekt met Len Bass over verhalen over computer science uit het verleden en in het heden. Len is in 1943 geboren en al lange tijd software-engineer. Hij vertelt het verhaal dat hij afstudeerde, nog nooit met een computer gewerkt had en bij de baan die hij kreeg een probleem op mocht lossen, waar hij 3 maanden mee bezig is geweest. Het is nog in de tijd dat de programmeercode Fortran was en dat het met ponskaarten werkte. En je dat liet invoeren, dat duurde 3 uur. In die 3 uur ging je met andere projecten bezig. Deze podcast is een verzameling van mooie verhalen. Over de vietnam-oorlog-periode, dat de computer op een universiteit voor defensie gebruikt werd en ze bang waren dat het ding opgeblazen zou worden (want die computer kostte een vermogen), er een "stil alarm" op zat, de schoonmaker (als een ponskaart verwerkt wordt, komt er een klein laagje af: stof) niet bij het reservoir kon komen, het "stille alarm" verwijderde (waardoor het af ging) en hij net toen hij aan de slag zou gaan met schoonmaken (en dus op zijn rug lag, onder de pc) er een SWAT-team met geweren om hem heen stond en de vraag werd gesteld: "wat bent u aan het doen meneer?". Via de zoekmachine kwam ik uit bij het boek "Software Architecture in Practice" waar Len mede-schrijver van is en Scott aan het begin van de podcast van vertelt dat hij het gelezen heeft: link. Len zijn Youtube-kanaal is hier te bekijken: link. Zijn Slideshare-kanaal: link. Een uitermate boeiende uitzending!

PC 425: Scott spreekt met Susie Wee, ze is CTO van Networked Experiences bij Cisco. De uitzending gaat over video-calls, het online samenwerken. In het verleden met lage bandwidth en kleine monitoren niet optimaal, Cisco is bezig met een product om alle losse producten te combineren. Susie haar eigen site is hier te bekijken: https://susiewee.com/ De uitzending is niet heel boeiend, maar wel 1 van de punten is dat ze de opstelling in een bepaalde L-vorm plaatsen en ook dat mensen volledig in beeld komen (dus niet alleen "head and shoulders"). En ook het punt dat je niet de camera aan de voorkant hebt, maar via de zijkant: als je dan online samenwerkt en iemand leest een document zit je niet naar elkaar "te loeren", maar heb je meer een soort algemene blik op je collega.

PC 426: Scott spreekt met Damian Edwards over reconciling aspnet vnext. Scott heeft vaker met Damian gesproken (over SignalR). Het gaat over de nieuwe opbouw van .NET, de Roslyn-compiler, nuget-packages. In deze blogpost van Scott wordt er meer over gesproken: link. Omdat er ook gesproken wordt over C# versie 6 en we inmiddels bij versie 8 zijn (met veel sub-versies van 7) ga ik hier verder weinig tijd aan besteden.

PC 427: Scott spreekt met Jonathan Barronville over wat hoe het is als je een junior developer bent. Hij heeft een blog-post geschreven wat veel lezers opgeleverd heeft. Via een zoekactie zou het hier staan: link, maar op dit moment staat er niets meer. Via het archief gezocht en gevonden. Ik heb het even naar een PDF omgezet: link. Voor de rest niet een heel interessante aflevering. Het komt overeen met hoe ik zelf ook in de materie sta: wanneer ben je een "junior-" en wanneer een "senior-" developer. Als je al 20 jaar hetzelfde trucje doet, dan kun je jezelf geen senior noemen. En zo geldt dat als je 19 jaar bent, maar al sinds je 15e programmeert, een meester bent in design-patterns, een goed probleem-oplossend vermogen hebt je meer senior kunt zijn dan anderen die al jaren in de IT werkzaam zijn.

PC 428: Scott spreekt met Matt Barrett van Adaptive Consulting. Ze hebben hun applicatie "Reactive Trader" open-source gemaakt. De link op zijn twitter linkt naar deze pagina en op die site staat (nog steeds) een link naar Reactive Trader. Voor real-time koersinformatie moet de gebruiker zeker zijn dat hij/zij naar actuele cijfers zit te kijken. Dat vergt een andere blik op je applicatie, dus niet een "on-receive-data", want als je ineens overspoelt wordt met data na bijvoorbeeld een hick-up moet je waarschijnlijk een deel skippen om weer bij de actuele data te komen. En zoals Matt zegt: de applicatie moet monitoren of er 4 seconden data binnenkomt, maar ook dat er 4 seconden geen data binnenkomt (is mis met de verbinding, toon iets dat je telefonisch de data op kunt vragen e.d.). Op Github kun je de broncode e.d. vinden: link. Scott noemt de demo-site: link en daar kun je rechtstreeks doorklikken naar het project in Github: link. Scott benoemt ook nog dat in de code enkele "LinqPad source code examples" gegeven worden, waarin een paar regels er aanroepen naar de server gedaan worden. Hoewel het altijd goed is om eens code van anderen / van grote projecten te bekijken, lijkt me dit een heel interessante case, juist omdat er zoveel tijd-kritische zaken in zitten.

PC 429: Scott spreekt met Lars Klint over Windows phone 8.1 universal apps en de ontwikkeltools daarvoor. Je kunt apps maken die op je desktop werken, maar ook op je mobiele telefoon. Zelf heb ik ook nog een aantal Windows-phones liggen. Eens kijken of ze te updaten zijn naar Windows 10: link. Lars zijn about-me pagina is hier te bekijken: link. Lars zijn eigen site is hier te bekijken: https://larsklint.com/

PC 430: Scott spreekt met Vishwas Lele over Applied Azure. Hier komen termen als Hadoop, webroles, HD insight ter sprake. We zijn inmiddels 7 jaren verder, Power BI is een belangrijk onderdeel van Azure. Veel mensen gebruiken Excel om hun overzichten te maken. Vishwas heeft op Pluralsight cursussen uitgewerkt: link.

Aanvullend, tijdens de podcasts komen de sponsors voorbij. Zo ook "Code on the Beach": link. En ook nog "Code on the Sea", op een cruise-schip naar de Bahamas: twitter-account. Mocht ik nog eens naar Amerika gaan en zo'n evenement kunnen bezoeken, dan lijkt me dat wel een geweldige ervaring!