De 10 van Scott Hanselman - podcast 401 tot en met 410

Ingediend door Dirk Hornstra op 22-mar-2021 15:58

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 401: Scott spreekt met Chanelle Henry over "an internet of inclusion". Chanelle haar eigen site is hier te bekijken: https://chanellehenry.com/, het is een mooie "one-pager". Haar blog verwijst naar medium.com, zo te zien heeft ze voor het laatst in 2017 een artikel geplaatst: https://medium.com/@chanelle777. Een gekleurde vrouw, neusring, in een tech-omgeving. In de aflevering komt ook deze blog-post voorbij, "is it too late to be awesome": link. Hierin beschrijft Chanelle dat ze gezien heeft wat Kevin Rose met zijn leven gedaan heeft: link en ze bij zichzelf denkt: wat heb ik eigenlijk met mijn leven gedaan? En dat is wel heel herkenbaar. Want ik ben nu alle podcasts van Scott Hanselman aan het luisteren, deze aan het uittypen, maar ik had ook bezig kunnen zijn met een nieuwe bitcoin-miner of andere dingen om geld te verdienen en programma's maken, mijn reputatie bij StackOverflow omhoog halen. Haar conclusie is juist, spiegel je niet teveel aan iemand anders, maar zorg dat je tevreden/gelukkig bent.

PC 402: Scott heeft een discussie met Hadi Hariri over of we als software engineers wel onze focus op de juiste sociale prioriteiten gericht hebben. Hadi zijn eigen site is hier te bekijken: link. Deze aflevering kun je overslaan.

PC 403: Scott spreekt met zijn vrouw Mo over "Geek Relationships 2013". De podcasts met zijn vrouw hebben voor mij geen toegevoegde waarde en sla ik altijd over.

PC 404: Scott spreekt met ios developer en professioneel model Lyndsey Scott. De uitzending begint met een bericht op quora waarin iemand de stelling deponeert "hoe voelt het om van fysiek onaantrekkelijk te zijn wel fysiek aantrekkelijk te worden". Wat een idiote stelling. Haar eigen website is hier te bekijken: link. Ze heeft de iPort app gemaakt, een portfolio van haar modellenwerk. Dus voor haar beide banen te gebruiken: ik heb een coole app gemaakt én: ben jij model? Ik gebruik deze app, is het ook wat voor jou? Zo te zien is deze app inmiddels niet meer in de store.

PC 405: Een overlevering "Coneryminutes", interview van Rob Conery met Scott, aflevering 3 over bartending vs software. Het gaat over hoe studenten hun studie afmaken of meteen aan het werk gaan. Ons beroep, software engineer, is een vreemde eend in de bijt. Een hersenchirurg gaat niet zomaar beginnen, daar zitten veel jaren studie aan vast. Het neefje van Rob zit in het laatste jaar. Gaat hij dit afmaken, gaat hij daarna verder studeren of gaat ergens werken? Je kunt deze aflevering overslaan.

PC 406: Scott spreekt met Jeff Atwood over het product Discourse, waarmee je online discussieborden kunt maken. De site (en het product) bestaat (nog) en is hier te vinden: https://www.discourse.org/. En de code ervan staat op Github: link. Mijn interesse is gewekt, want het is misschien iets wat ik bij enkele van mijn websites wil gebruiken. Standaard heb ik de reacties uit staan. Op de omgeving waar het wel aan staat krijg ik eigenlijk alleen maar spam binnen. Maar reacties/berichten kunnen sturen, dat is toch ook weer mooi. Een reactie van een oud klasgenoot over dat ze op zoek was naar het stoomgemaal in de NHL en het op mijn site tegenkwam. Een concert wat ik bezocht heb, daarbij een oud-collega tegenkwam die daar nog even een reactie op stuurde. Nu is het: stuur je blog/bericht de wereld in en dat is het dan. Mijn sites draaien op PHP, dit is ruby, officiële installaties worden alleen op een Docker-container ondersteund. Ik zet het op mijn TODO-lijst om het "eens" uit te gaan zoeken.

PC 407: Scott spreekt met Zed Shaw die boeken maakt onder de titel "learning code the hard way". Hij is auteur van de Mongrel webserver en heeft meerdere boeken "learning code the hard way" geschreven over C, Python, Ruby, Regex, SQL. Volgens hem zijn veel boeken of gericht op kinderen (waardoor het kinderlijk geschreven is) of op programmeurs met kennis (en die je als beginnende programmeur dus mist). Het deel om op te starten (installatie tools e.d.) is iets waar hij veel aandacht aan geeft. Als dat al niet lukt, hoe kun je dan verwachten dat iemand überhaupt gaat beginnen. Dat was inderdaad vroeger wel anders: 2 weken bezig om de boel werkend te krijgen, maar als het nu binnen 5 minuten niet klaar is, dan is 90% al afgehaakt. Zijn eigen website is hier te bekijken: link en zijn Github-repo's zijn hier te vinden: link. Hier stond vroeger ook de code van zijn boeken, maar omdat mensen dat "ripten" en er eigen boeken mee gingen uitgeven, was dat feest gauw voorbij.

PC 408: Scott spreekt met Rodney Rehm over wat hij op zijn Github tegenkwam: sassjs, een emscripten experiment. Het blijkt dat Scott naar hetzelfde hotel gaat waar Rodney nu is (in hetzelfde hotel in Darmstad (Duitsland)). Sass is het compilen van CSS (link). Dit wordt meestal op de cliënt gedaan, het was een soort weddenschap of het ook "in de browser" kon. Scott noemt nog LibSass (geschreven in C++), hier op Github te vinden: link en met een eigen site: link. Emscripten is trouwens ook op Github te vinden: link. Scott noemt nog de HTML-5 versie van Unreal, Spidermonkey en OdinMonkey. OdinMonkey kon ik niet echt vinden, wel de Github-repo van asm.js: link. Rodney zijn site is hier te vinden: https://rodneyrehm.de/en/

PC 409: Scott spreekt met de dames over de site (en magazines/boeken/conferenties) die ze opzetten onder hun bedrijf: model view culture. Het is een nieuw media platform waarin de technologie-cultuur en diversiteit onder de loep genomen worden.

PC 410: Scott spreekt met Dave Voyles, een voormalig werknemer van Comcast (waar hij aan xBox-games werkte), maar nu developer bij Microsoft en ook daar bezig met de xBox One. Je kunt met HTML5 en javascript apps voor de xBox maken. De Windows-8 API's zijn via Javascript aan te roepen, waardoor je eerst je "app" op je Windows-8 pc eerst kunt ontwikkelen en testen. WinJS wordt hierbij genoemd, de Github-repo staat hier: link. Het lijkt erop dat er niet meer actief aan gebouwd wordt, de vraag is wat je er nu mee kunt. Maar je hebt ook een testsite om te zien hoe het werkt, dus waarschijnlijk kun je het nu nog wel gebruiken. Voor de video-player heeft Dave Player-Framework gebruikt, een opensource-project van Microsoft, broncode staat op CodePlex: link. Omdat dit CodePlex is en geen Github neem ik aan dat dit geen actief project meer is. Broncode gedownload, want codeplex lijkt dit jaar te eindigen. Scott verwijst naar een blog-post van Dave over "smart glass". Dat lijkt deze blog-post te zijn: link, hoewel ook verwezen wordt naar deze podcast met Scott (maar misschien heeft Dave dit na de tijd nog toegevoegd in het artikel). Het laat zien hoe je op de xBox naar een film kijkt en op je tablet/mobiel naar eerdere scenes kunt bladeren. Op je xBox naar een basketball-wedstrijd kijkt en op je tablet via xBox-live voorspelt wie er gaat winnen. Maar ook hoe je een website op je mobiel kunt "spiegelen" op je xBox, zo kunt scrollen en op je mobiel teksten kunt typen. Mooie features!