De 10 van Scott Hanselman - podcast 391 tot en met 400

Ingediend door Dirk Hornstra op 15-mar-2021 20:11

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 391: Scott spreekt met Raquel Vélez over het besturen van robots met nodejs en Johnny Five. Broncode van Johnny Five staat op Github: link. Je hoeft dus niet meer zelf in C te programmeren, maar hiermee kun je met javascript werken. Vaak wordt hiervoor een Arduino gebruikt. In de tijd van deze uitzending had een Arduino nog niet zoveel performance/geheugen etc. Daarvoor werd dan een Raspberry Pi gebruikt. Bij deze uitzending wordt ook "the claw" genoemd. Een soort grijp-hand. Op Scott zijn eigen site staat een post over de robots die hij gebouwd heeft (link), daarin komt ook de OWI Robotic Arm Edge voorbij. Die is op Amazon redelijk betaalbaar, maar daar zie je dan ook meer geavanceerdere versies die rond de 200 dollar zitten. En Scott heeft een goede brainwave. Want zo is er het voorbeeld van een robot die naar de koelkast loopt om een blokje voor je te pakken. Dat duurt ongeveer een half uur. Maar node-copters kun je al laten vliegen, als je een robotic arm in de koelkast hebt die de deur kan openen en het blikje kan aangeven, die je vervolgens via de node-copter naar het bureau laat vliegen, dan kan het wel. In podcast 376 heeft Scott ook met Raquel gesproken.

PC 392: Scott spreekt met Clay Mccoy van Netflix over Groovy on Grails. Groovy is java, maar ook een soort ruby. Hier op Github te vinden: link. Groovy on Grails (je denkt meteen aan Ruby on Rails) is een web-applicatie framework wat hierop ligt: link. En hier komt nog een keer de anekdote voorbij die Scott eerder gedaan heeft. De baas van Netflix die op een conferentie sprak en aangaf over te gaan naar SSD, het was duurder, maar ook tig keer sneller. Waarop iemand uit het publiek hem voor de voeten werpt dat SSD's onbetrouwbaarder zijn dan de "ouderwetse" hard-disk. En waarop de Netflix-man antwoord: maar dat is mijn probleem niet, Amazon is de partij die dit regelt, dus die moet ook zorgen dat mijn servers blijven draaien.

PC 393: Scott spreekt met Travis Pope over de problemen die mobiele telefoons hebben. Het gaat over de iPhone en verschillen met Windows Phone. Deze aflevering kun je overslaan.

PC 394: Scott spreekt met Dianne Marsh van Netflix over Scala. Scala (link) is een programmeertaal die connecties heeft met Java. Dianne heeft samen met Bruce Eckel een boek over Scala geschreven (Atomic Scala), de codevoorbeelden zijn in deze Github-repo te bekijken: link. Er is een website voor het boek, waar je ook de eerste 100 bladzijden kunt downloaden: link. Dianne haar eigen site is hier te bekijken: link.

PC 395: Scott spreekt met John Sheehan van Runscope over hun web service tools voor gedistribueerde applicaties. Verhalen over API's, SOAP. Maar ook over responsiveness. John heeft bij IFTTT gewerkt, waarbij in het begin Twitter nog wel eens uitviel. Maar ook waren er bepaalde momenten waarop de requests heel traag afgehandeld werden, niet 200 milliseconden, maar 13 seconden. En als je dan al die verzoeken moet afhandelen en allemaal lang laat wachten, dat is natuurlijk niet optimaal. Bij Runscope hadden ze requestbin. Een soort webhook waardoor je kunt zien welke dat ingezonden wordt en wat er teruggestuurd wordt. Bij een zoekactie kwam ik bij Github uit, maar zo te zien bestaat het project daar niet meer. Als je je netwerkverkeer wilt zien, dan gebruik je meestal Fiddler of Postman. Maar dan zit je soms ook je systeem aan te passen (het self-signed certificaat moet geaccepteerd worden om SSL verkeer te zien). Runscope heeft een dienst die je kunt instellen als een soort "man in the middle". Je requests gaan niet naar je API, maar eerst naar een URL van Runscope (die hun eigen geldige SSL wildcard hebben) en die stuurt het door naar de API waar het bericht anders direct naartoe zou gaan. Runscope zit wel op Github, zien of de andere projecten die hier nog wel staan de moeite waard zijn: link. In ieder geval een interessante uitzending!

PC 396: Scott spreekt met Douglas Crockford over bugs die als gevaarlijk beschouwd worden. Douglas heeft JSON uitgevonden en is ook de maker van JSLint. En architect bij Paypal. Het gaat over de historie van IT. Over hoe er geen keuze gemaakt kon worden voor CR, LF of de combi: CRLF (carriage return, line feed), waardoor je vaak met teksten zit die in Linux alleen een LF hebben gekregen en als je ze in Windows bekijkt het lijkt alsof alles op 1 regel staat, omdat hier ook de CR verwacht wordt. Ook geeft Douglas aan dat doordat het programma je keuzes geeft, je fouten kunt maken. Zo heeft hij ooit voor het inladen van JSON er nooit rekening mee gehouden dat iemand nu een JSON-bestand van 2 GB ingeladen heeft (en daardoor een onterechte foutmelding kreeg). Over hoe het GOTO-statement op "valse gronden" verwijderd is (er werd gezegd dat developers die dat zouden gebruiken weinig capaciteiten zouden hebben, in plaats van dat er gezegd werd dat de resulterende code niet optimaal was). Ook raadt Douglas aan om je fouten op te schrijven, in een soort blog. Want door de auto-correct / debugging fix je de problemen, maar een volgende keer zul je dezelfde fout maken. Een leerzame uitzending, mocht hij ergens gaan spreken in Nederland, dan ga ik er zeker naartoe (er staat een event in Frankrijk gepland, maar het lijkt erop dat het dit jaar nog niet doorgaat).

PC 397: Ditmaal geen één op één gesprek, maar met een panel over welke kennis een developer moet hebben in 2014 om succesvol te zijn. Sprekers zijn Scott, Douglas Crockford, John Papa, Denise Jacobs en Michele Leroux Bustamante. Dit is bij het Angle Brackets event in Las Vegas: link.

PC 398: Scott spreekt met James Andrew over de Oculus Rift. James is helemaal lyrisch over deze virtual reality bril. James heeft hier zelf het spel Rift Chopper voor gemaakt (met Unity 3D). Hier op Youtube nog te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=qUMWhOXOfC0

PC 399: Scott spreekt met Chris Dancy, waarbij deze uitzending de titel "the worlds most quantified man explains the quantified self" heeft. Chris is iemand die alles meet, maar dan ook echt alles. Data gaat weer naar Google Mail, wordt geïmporteerd in Evernote en weer naar tekst geëxporteerd. Hij had het over 14 TB aan data. Scott meet ook al 20 jaar zijn suikergehalte voor zijn suikerziekte. Ook ik heb een fitbit, gebruik mijn Polar-horloge voor GPS-afstanden. Chris zijn eigen site is hier te bekijken: https://www.chrisdancy.com/

PC 400: Scott spreekt met Dino Viehland over nodejs tools voor Visual Studio. In aflevering 384 heeft hij met hem gesproken over Python tools voor Visual Studio. Zo te zien zit dit inmiddels standaard in Visual Studio.