De 10 van Scott Hanselman - podcast 331 tot en met 340

Ingediend door Dirk Hornstra op 01-feb-2021 19:15

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 331: Scott spreekt met Iris Classon over het "beginnen met programmeren". Iris is van oorsprong Roemeense, is redelijk gauw verhuisd naar Noorwegen. Studie was daar redelijk stereotype: wiskundeleraar die er van uitging dat vrouwen/meisjes de stof niet zouden begrijpen. Ze woont nu in Zweden en heeft eerder in Australië gewoond. Ze was diëtiste en deed veel met fitness, maar ze was dood-ongelukkig met het werk wat ze deed. Ze is met haar man om tafel gaan zitten en is een lijst gaan maken: wat voor andere beroepen zou ik kunnen doen? En daar kwam dus "programmeur" op te staan. Niet dat ze exact wist wat het inhield, maar het leek haar een uitermate afwisselend beroep. En dat kan het ook zijn. Bij dit gesprek met Scott is ze 1 jaar programmeur. We zijn inmiddels 9 jaar verder, dus ze is nu 10 jaar programmeur. Afhankelijk van wat je al gedaan hebt in veel gevallen "senior". Haar eigen site is te bekijken op https://www.irisclasson.com.

PC 332: Rob Conery interviewt Scott. Je hoort hier dingen die je over het algemeen wel zult weten, dat Scott werkt onder leiding van Scott Hunter bij de afdeling ASP.NET. De presentaties die Scott geeft. Je zou deze aflevering over kunnen slaan.

PC 333: Scott spreekt met Brad Wilson over het gebruiken van Windows 8. Niet heel veel nieuws. Behalve de combinatie die Scott noemde. Als je de Windows-toets ingedrukt houdt en dan op X drukt, dan krijg je bij het startmenu een pop-up menu met administratieve taken, zoals schijfbeheer. En daar heb ik inderdaad nog wel eens naar gezocht als ik wat met bijvoorbeeld de partities van een schijf wilde gaan doen. Brad zijn eigen site is hier te bekijken: https://bradwilson.io/

PC 334: Scott heeft deze week vakantie. Dus zijn baas Scott Hunter en Damian Edwards presenteren deze uitzending (geluidskwaliteit is minder goed dan we gewend zijn). Ze spreken met Taylor Mullen die net werknemer bij Microsoft geworden is en ze spreken met hem hoe hij bij Microsoft gekomen is. Het is wel een hele fan-boy uitzending. Mocht je bij Microsoft willen werken, dan misschien beluisteren, anders kun je 'm overslaan. Hieruit blijkt wel dat bij het intake-proces er veel kennis van je gevraagd wordt en ook aan het einde er echt code geklopt moet worden. Je wordt niet zomaar aangenomen! En als je begint, dan ligt de pc in onderdelen op je pc, die mag je zelf nog opbouwen.

PC 335: Scott heeft nog vakantie, dus wederom Scott Hunter die de uitzending presenteert. Hij spreekt met Rowan Miller van het Entity Framework Team. Het gaat dus over code-first, database-first. Migraties. Interessante aflevering!

PC 336: Scott spreekt met Bill Steele over 3d printing met de Ultra Bot 3D printer. Hij heeft een modificatie gedaan op de Makerbot Cupcake, waarmee betere/mooie zaken in 3D geprint kunnen worden. Het project is hier (nog) te vinden op Kickstarter: link. Ik heb er vroeger wel eens aan gedacht om een 3D printer te kopen. Maar wat doe je ermee? En toen (10 jaar geleden) kon je er volgens mij ook nog niet zoveel mee doen. Nu ik Bill zijn Twitter-account zie, zie ik ook dat hij de recente Kickstarter-actie van Plybot steunt/deelt: https://www.kickstarter.com/projects/plybot/plybot. Oei, dat ziet er tof uit! Goede kwaliteit, maar ook een "normaal" formaat. Dus geen grote kast op je bureau, maar een "kastje". Qua afmeting zul je dan deze kart op groot formaat niet kunnen maken, prachtig gemaakt: Youtube-link. Als je een STL-bestand hebt en wilt gaan printen, dan adviseert Bill om Slicer te gebruiken, die kan het werk snel doen: http://www.stlslicer.com/.

PC 337: Deze aflevering spreekt Scott met Mark Powell over "robots op Mars". Het gaat over de Mars-landers, Mark heeft ook een eigen pagina op de site van NASA: https://mars.nasa.gov/people/profile/?id=179. Het gaat dus ook over tijdzones, een etmaal op Mars duurt net 37 minuten langer dan een dag op aarde. Dat heeft dan weer invloed op de bezetting en acties bij NASA, want je gaat alleen dingen doen als de zon op de zonnepanelen schijnt. Leuke uitzending!

PC 338: Scott spreekt met Anthony van der Hoorn en Nik Molnar over Glimpse. Nik geeft aan dat veel developers Firebug gebruiken (check!), Fiddler (check!) en Glimpse (om te zien wat er op de server gebeurt). Het wordt tijd dat ik hier eens een blik op ga werpen, want die andere 2 tools gebruik ik inderdaad regelmatig.  Dit open-source project wordt ondergebracht bij RedGate. Scott geeft aan niet zo blij te zijn met een eerdere actie, Reflector is overgenomen en vercommercialiseerd (lees: er wordt geld voor gevraagd). In podcast 273 heeft Scott ook Glimpse behandeld: link. Deze uitzending gaat erover dat Nik en Anthony eigenaar blijven en dat er eerder betaalde plug-ins komen die Redgate zou kunnen maken. Ik zie het product nu niet (meer) op RedGate, dus ik vraag me af of Anthony en Nik er nog zitten. In ieder geval, je hebt de Github-locatie en waarschijnlijk ook het pakket in Nuget. Op deze pagina van Microsoft staat een goed artikel: link. Dan is er nog een interessant nuget-package: MiniProfiler. Scott heeft deze een (aantal?) keer genoemd, voordat ik het vergeet voeg ik de links hier even toe. De site met uitleg staat hier: https://miniprofiler.com/dotnet/, de Github-repo staat hier: https://github.com/MiniProfiler/dotnet

PC 339: Scott spreekt met Jez Humble en Martin Fowler over Continuous Delivery. Jez heeft het boek "Continuous Delivery" geschreven. Ze spreken over hoe het kan dat "live zetten" spannend geworden is. Dat was het in het verleden ook wel, maar toen had je dat 1x per jaar of 1x in de 2 jaar iets "in productie" gezet wordt. Het wordt nu vaker live gezet, elke week,een scrum-sprint. Jez noemt dat in Facebook alle features in productie er al zijn, maar de switches staan nog uit of een gate-keeper bepaalt wie iets wel en niet ziet. Het overzetten via FTP of nog erger: een map naar de live-locatie slepen. Scott zegt dat 2 dingen developers actief houden: ze willen met eigen projecten bezig zijn en een echt goede programmeur is "lui": als iets automatisch kan, zodat je niet elke dag 5 minuten aan een taak hoeft te besteden, dan is dat iets om mee aan de slag te gaan. Jez komt met het voorbeeld van iets waarbij tegen een developer gezegd wordt: kun je dat maken, terwijl ze weten dat het eigenlijk niet te bouwen is. Twee maanden later heeft de developer een werkende oplossing. Scott komt met het voorbeeld van de continuous delivery bij de bank waar hij werkte, als er iets ingecheckt was, werd er volledig automatisch een virtuele machine gebouwd met de nieuwste code. Het draaide er niet om dat er een volledige nieuwe bank opgezet moest worden, de verkoper/vertegenwoordiger moest potentiële klanten de nieuwe mogelijkheden kunnen laten zien en niet "pas na een jaar" een bijgewerkte versie krijgen. Interessante uitzending!

PC 340: Scott spreekt met Anders Heilsberg over wat TypeScript is. Op zijn Github-locatie zijn ook demo's te vinden: https://github.com/ahejlsberg. Met TypeScript kun je Javascript wél inzichtelijk maken. Uiteindelijk krijg je als resultaat de normale javascript als output. Deze uitzending was van oktober 2012 en ik dacht dat ik pas recent iets met TypeScript gezien heb. Dat was wat een stagiair bij ons gedaan heeft, de javascript (of dus eigenlijk typescript) export van een .NET API. Ik vroeg me al af wat dat voor .ts-bestand was. Scott noemt ook nog CoffeeScript (dat ben ik tegengekomen bij Dashing, om een dashboard met widgets te tonen).