De 10 van Scott Hanselman - podcast 301 tot en met 310

Ingediend door Dirk Hornstra op 11-jan-2021 21:44

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 301: Scott spreekt met Zach Owens over het leren spreken van een andere taal. Dat is niet echt "computer-gerelateerd", maar als je in een andere "taal" gaat programmeren, dan moet je dat ook onder de knie krijgen. Zach (Amerikaan denk ik) heeft Spaans en Chinees leren spreken. Het is wel heel lang geleden dat ik een andere taal leerde. Dat was vroeger Engels en Duits, Frans heb ik laten vallen. Als je naar het buitenland op vakantie gaat kun je meestal met Engels je prima redden. Toen we met TRES naar Stockholm gingen heb ik van tevoren wel wat podcasts Zweeds beluisterd. En met de zomervakantiereis naar Toscane wat Italiaans beluisterd. Maar echt met een taal bezig, nee. Dat krijg je als je full-time achter je pc bezig bent, zoals nu weer deze podcasts van Scott uittypen. Eigenlijk best wel jammer. Zach noemt nog wat software, zoals Fluenz: link, Rosetta Stone: link en Sinica: link.

PC 302: Scott spreek met Jon Skeet (de man die bovenaan staat qua punten bij het beantwoorden van vragen op StackOverflow, in podcast 200 sprak Scott al met hem: link) over "being a phony". Jon werkt nu bij Google. Hierbij komt ter sprake dat de intake bij Google heel moeilijk en zwaar is. Maar ze willen dan ook "de beste mensen". De uitzending is een beetje bla-bla over ze doen. Je zou deze over kunnen slaan.

PC 303: Scott spreekt met Kimberly Bryant van blackgirlscodecom over het stimuleren van diversiteit in de tech-sector. Developers ("programmeurs") zijn voor een groot deel nog jongens/mannen. In onze sector is het aandeel programmerende vrouwen laag. Kimberly zorgt met haar organisatie dat op scholen informatie beschikbaar is voor gekleurde meisjes om ook met IT bezig te gaan. Want voor een groot deel is het ook "onbekend zijn met" het feit dat je zelf apps/software kunt maken.

PC 304: Scott spreekt met Peter Mourfield over het maken van je eerste Phonegap applicatie. Op de site zie je een banner dat Adobe de ontwikkeling gestopt heeft en dat de site dus ook statisch is. Adobe verwijst naar open-source Apache Cordova om je Phonegap applicatie te laten draaien. Er wordt verwezen naar deze pagina om te starten: link. Peter zijn zoontjes zitten bij de scouting en daar kun je badges bij krijgen. Peter wilde ze een app geven waarin je die kunt bijhouden. Scott noemt aan het einde nog trailtoeagledotcom, maar die site bestaat niet meer. Ik heb even op Peter zijn site gekeken: https://mourfield.com/, maar ik zie zo niet een blogpost over dit project. Wat ik hier wel vind is een "life quest", hij heeft hier een aantal doelen opgesteld om te behalen: link. Hij verwijst daarbij naar Brent Ozar die hem geïnspireerd heeft en man, die heeft een mooie lijst: link. En de epic quest of awesome van Steve Kamb: link. Oké, ik moet binnenkort ook mijn eigen epic lijst gaan opstellen, want een beetje extra motivatie in lock-down-time is geen slecht idee!

PC 305: Scott spreekt met John Sonmez over Monotouch en Mono voor Android. Monotouch is outdated en Mono voor Android zie ik ook niet echt terug. Ik neem aan dat je alles nu met Xamarin kunt bouwen. Dus als je wilt starten, start hier: https://dotnet.microsoft.com/apps/xamarin. Zijn eigen site is te bekijken op https://simpleprogrammer.com/

PC 306: Scott spreekt met science fiction-schrijfster Lauren Beukes over het maken van science-fiction (ze heeft het boek Zoo City geschreven). Mooi te horen dat Scott net als ik liefhebber van science-fiction boeken is. Haar eigen site is te bekijken op https://laurenbeukes.com. Ze beschrijft hoe ze werkt. Ze is journalist geweest, ze geeft aan dat ze een deadline en druk nodig heeft om haar boeken af te ronden. Binnenkort maar eens in de bibliotheek kijken of er boeken van haar beschikbaar zijn: Moxyland, Zoo City, Broken Monsters, The Shining Girls, Afterland.

PC 307: Scott spreekt met de maker van aislefindercom, Curtiss Pope. Met die app kun je in winkels een plattegrond krijgen waar het brood ligt, waar het ijs, etc. Als ik naar aislefinder.com ga, kom ik uit op de site van Walmart. De vraag is dus of het product nog bestaat. Zijn twitter-account zou @clpope zijn, maar die bestaat niet meer. Het lijkt erop dat het geen succes geworden is.

PC 308: Scott spreekt met Corey Haines over "software craftsmanship"  en "code retreats". Corey zijn site is te bekijken op https://www.coreyhaines.co/. Op dit moment is het laatste artikel wat hij daar geplaatst heeft dat hij voor zichzelf gaat beginnen: link. Hoe beoordeel je of iemand een "goede programmeur" is? Want beoordelingen zijn vaak hoe andere developers een andere developer ziet. Bij andere beroepen heb je bepaalde certificaten waar je aan moet voldoen, maar software engineering heeft dat niet echt. Corey raadt aan om te "pair programmeren" en "hack-fests" te bezoeken. Code retreats zijn evenementen die Corey opgezet heeft om te programmeren, waarbij de "game of life" als basis dient. Je kunt meer informatie lezen op de website: https://www.coderetreat.org

PC 309: Startup series: Scott spreekt met Alan Mendelevichs over hoe hij adduplex opgestart heeft. Alan zijn blog is hier te bekijken: https://blog.ailon.org Adduplex was (voor zover ik het begreep) bedoeld om in Windows Mobile apps adds uit te wisselen. Volgens mij is Windows Mobile er niet meer, maar je hebt nog wel de Store op Windows 10. De site bestaat nog, vandaag (9 januari 2021) deelt Alan het heugelijke nieuws dat adduplex 10 jaar oud is, dus schijnbaar is het nog steeds een actief project.

PC 0310: Startup series: Scott spreekt met Rob Walling over het aankopen van een bestaand klein bedrijf of online applicatie. Hij heeft Hittail gekocht en kwam erachter dat het in classic ASP geprogrammeerd is. Het twitter-account bestaat nog: @hittail, maar de laatste tweet is van 2018. En de site lijkt niet meer bereikbaar te zijn. Het product klinkt wel een beetje als Analytics van Google. Mocht je geïnteresseerd zijn in het opkopen van software-producten/bedrijven, bekijk dan eens Rob zijn site: https://robwalling.com/