Volg de Top 2000 niet alleen op de radio maar ook met de lijst op je scherm

Ingediend door Dirk Hornstra op 24-dec-2020 23:35

Al een aantal jaren ben ik fan van de Top 2000 van Radio 2. Ik heb een eigen site die de nummers en artiesten toont die in het huidige uur afgespeeld worden: https://top2000.solution4u.nl/

Ik heb deze site later een likje verf gegeven, zodat deze ook op een mobiele telefoon een duidelijke weergave laat zien. En je kunt ook tussen de verschillende uren bladeren.

Het vullen van deze pagina is elk jaar wel een klusje. Op de site van Radio 2 wordt een Excel-bestand aangeboden, maar dat bevat alleen de nummers op volgorde hoe ze in de lijst staan, dus zonder de informatie wanneer ze gedraaid worden. Ook kun je op de site een PDF downloaden, daar staan die blokken wel in. Maar de PDF toont de nummers zoals je ze ook in het losse katern in de krant ziet: in een 3-tal kolommen naast elkaar.

In vorige jaren kopieerde ik dat naar Visual Studio Code, filterde er dingen uit, combineerde nog wat met Excel, een heel gedoe. En zoals het programmeurs-dogma luidt: 1x handmatig, dat is OK. 2x handmatig, nou vooruit. 3x handmatig: dit moet je toch echt eens gaan automatiseren!

Dat heb ik dit jaar gedaan, hopelijk kan ik het de volgende jaren weer gebruiken. Eerst Ghostscript op mijn computer geïnstalleerd (gratis te downloaden op ghostscript.com). Vervolgens in een command-prompt dit uitgevoerd:


gswin64.exe -o c:/mijntekstbestand.txt -sDEVICE=txtwrite c:/TOP-2000-2020.pdf

Hiermee is je PDF omgezet naar een tekst-bestand. Maar dan zit je dus met het feit dat er 3 kolommen zijn, de tijdsblokken hier willekeurig doorheen lopen. Daar heb ik in C# een oplossing voor gemaakt, die deel ik hier op een later tijdstip nog wel.

 

Maar toen bedacht ik me, ik heb gestemd, kan ik nu ook zien of de nummers waar ik op gestemd heb (35 stuks) in de lijst staan? En zo ja, wanneer ze gedraaid worden? Want als je stemt krijg je een URL die je kunt delen (en ook veel mensen op Facebook delen), zoals deze: https://stem.nporadio2.nl/top2000-2020/share/377d6b03eb3c95027885333355f087912ab8fec7 (mijn lijst).

Daar heb ik een losse pagina voor gemaakt.
Als je naar https://techblog.dirkhornstra.nl/dotk_code/top2000_2020.php gaat en daar jouw URL in plakt en daarna op "Vraag gegevens op" klikt, worden jouw keuzes vergeleken met de huidige lijst en krijg je een overzicht wanneer welk nummer draait.

Veel luisterplezier!