De 10 van Scott Hanselman - podcast 241 tot en met 250

Ingediend door Dirk Hornstra op 15-oct-2020 21:24

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC241: Scott spreekt met Laurent Bugnion over het MVVM pattern (Model-View View-Model). In de huidige tijd is het voornamelijk MVC, Model, View en Controller. Wat maakt dit model anders/beter? Laurent zijn Github-projecten zijn hier te vinden: https://github.com/lbugnion. MVVM wordt vooral bij Silverlight en WPF gebruikt. In MVVM is de data-binding belangrijk. Het "ViewModel" vangt de acties af. Heb je bij MVC een controller die alle acties afvangt, hierbij heb je per view een ViewModel-object.

PC242: Scott spreekt met Pete Brown over "The plight of the remote worker". Scott en Pete werken niet op de zaak, maar "remote". Iets wat tijdens de corona-epidemie normaler geworden is. In deze uitzending bespreken Scott en Pete waar je tegenaan loopt. Als Scott een meeting heeft zorgt hij altijd dat hij en de anderen altijd een kwartier eerder starten, omdat mensen met aansluitingen e.d. zitten.

PC243: Scott spreekt met Steve Sanderson over knockout javascript. Zijn eigen blog is hier te vinden: https://blog.stevensanderson.com/. Ik heb wel eens knock-out javascript code gezien in bestaande projecten, het ziet er voor javascript "robuust" uit. Het wordt in deze podcast als een voorbeeld van een MVVM-framework. Ook weer zo'n framework waar ik mee moet/wil doen. Voor meer informatie kun je naar de website gaan: https://knockoutjs.com/

PC244: Scott spreekt met Benjamin van der Veen (klinkt als een Nederlander). Benjamin heeft Kayak gemaakt, een webserver in C#. Als je een app hebt en je hebt daarin een webserver nodig, dan is Kayak de oplossing.

PC245: Scott spreekt met een oud-collega van hem van de bank, John Batdorf. Het gesprek gaat over de verschillen binnen bedrijven en dan met name als het hele grote bedrijven zijn. Zo zul je bij een kleiner bedrijf de systeembeheerder veel zaken laten uitvoeren, terwijl bij grotere bedrijven de gebruiker dat zelf kan/mag, omdat via group-policy en andere zaken de zaken die wel en niet mogelijk zijn goed afgeschermd zijn. Scott geeft ook nog het voorbeeld waarbij in een vergadering het internet wegvalt, systeembeheerders komen binnen, "iemand" van de aanwezigen heeft een virus en daarom is het internet (alleen in deze ruimte!) afgesloten. En nog een goed punt over de "backup-policy". Het maken van back-ups gaat "altijd goed". Maar als je een restore uit moet voeren, werkt dat ook? Dat zul je dus ook moeten testen!

PC246: Tijd voor een uitzending over van alles en nog wat, Hanselminutiae 9 met Richard Campbell. Veel bla-bla. Scott vraagt of Richard nog wat leuke dingen gekocht heeft. De Windows Phone 7, omdat deze "de beste Facebook app heeft". Scott heeft een tunelink gekocht, zodat hij via Bluetooth vanaf de Zune muziek op de autoradio kan afspelen. Wederom, deze aflevering kun je overslaan.

PC247: Scott spreekt met John Wilger hoe hij van een agile consultant zich ontwikkeld heeft tot een agile team member. Ik ben meer geïnteresseerd in nieuwe technieken, code e.d., dus deze uitzending vond ik niet interessant.

PC248: Scott spreekt met Gojko Adzic, Jonas Bandi en Aslak Hellesoy over executable specifications. Alle 3 de programmeurs geven aan taal-agnostisch te zijn, ze verdiepen zich in meerdere programmeertalen. De uitzending gaat over het "afdwingen" van specificaties. Scott geeft aan dat het opsommen van de eisen in een Word-document "geen tanden"  heeft. Als je de code heel anders bouwt en iemand leest dat word-document niet, wie gaat dan bepalen of de uitkomst goed of fout is? De tool Cucumber wordt genoemd, link. Gojko heeft ook een boek geschreven, Specication by Example, terug te vinden op zijn website: https://gojko.net/books/specification-by-example/

PC249: Scott spreekt met Rob Conerby over Webmatrix. Het is een manier om op een snelle manier een applicatie online te brengen, veelal CMS-en. Microsoft is hier al een tijd geleden mee gestopt, via de wikipedia-pagina kun je hier meer over lezen: link.

PC250: Scott spreekt met Drew Robbins over tips voor professionele technische sprekers. Deze Drew Robbins die op Twitter zit werkt bij Microsoft Japan, dus ik denk dat dit de persoon is: link. Zo te zien is de man zich flink in het verdiepen in aandelen en investeringen, veel info op zijn site: https://www.drewby.com/ De tips zijn, pak er iemand uit: iemand doet Ruby: the Ruby guy. Die zit in het linkerdeel. Classic ASP guy achterin. .NET 2.0 guy voorin. Op die manier focust Scott zich tijdens de demo op een deel in het publiek. Neem je presentaties op, zodat je kunt zien welke goed en minder goed gaan. Scott heeft altijd meerdere laptops bij zich. Hij heeft nu 1 laptop en 2 hard-drives (internal, image en een exernal drive). Ging een keer een scherm kapot, via extern scherm. Scott zet altijd zijn presentaties en visual studio projecten in Dropbox. Software-failure: oefenen-oefenen-oefenen. Dan heb je het altijd al een keer gehad. Vandaag had hij een lange "hang". Kwam omdat de SQL Server er niet was (connectiestring aanpassen). Scott maakt wel eens met opzet fouten, zodat het publiek gaat roepen "daar gaat iets niet goed", zo hou je het publiek betrokken, bijvoorbeeld na de lunch, als iedereen wat ingekakt is. Lees de slides niet voor, mensen lezen sneller dan het luisteren. Je kunt beter stil zijn dan "uhm" zeggen. Het lijkt lang in je hoofd, maar in het echt is die stilte een stuk beter. Scott gaat naar veel events om te spreken, dat is weer een stuk oefening/training om op een groot Microsoft-event goed te spreken.