De 10 van Scott Hanselman - podcast 231 tot en met 240

Ingediend door Dirk Hornstra op 14-sep-2020 21:04

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC231: Scott spreekt met Eric Sink over gedistribueerde versiebeheer-systemen. Inmiddels is GIT volgens mij wel redelijk de standaard, in het verleden werd gebruik gemaakt van SourceSafe. Scott en Eric zijn er duidelijk over dat je dat programma niet meer zou moeten gebruiken. Ik heb het zelf niet gebruikt, dit wikipedia-artikel geeft aan dat het een oud Microsoft-product is: link en via deze vraag op StackOverflow: link kwam ik op de site van The Eye waar je het programma nog zou kunnen downloaden: link. Scott vraagt of de gebruikers niet beter kunnen overstappen naar Subversion: wikipedia-link en de source-code: link. Ook wordt CVS nog genoemd, link naar wikipedia, link naar de projectpagina en naar de FTP-locatie voor de broncode: link. Je ziet dat de laatste "stable version" hier gedateerd is rond 2008, dit lijkt dus een uitgestorven versie-beheer-systeem.

PC232: Scott spreekt met Colin Miller over het .NET Micro Framework. Dit overzicht op de site van Microsoft is van 2013, dus ik vraag me af of er nog aan ontwikkeld wordt: link. Vanuit Visual Studio zou je zelf code (C#) kunnen plaatsen op een klein printplaatje wat dingen voor je kan doen. Scott noemt de SPOT-watch (horloge van Microsoft, een "Smart Personal Objects Technology" waar je met het .NET Micro Framework zelf je programma op zou kunnen plaatsen: link. Er is op nuget een pakket te vinden (maar de hoeveelheid downloads vind ik aan de lage kant: 522 stuks), link. De centrale hub staat hier: link en verwijst naar de Github-locatie: link. Op wikipedia kun je lezen dat de stabiele release van 2015 is, dus er lijkt niet veel meer aan gedaan te worden: link.

PC233: Scott spreekt met Richard Pawson over het "naked objects framework". Het is bedoeld voor interne applicaties, een MVC interface voor jouw applicatie. Je bouwt alleen het domein-model, Controllers en Views zijn generiek. De Ierse regering maakt gebruik van dit framework. De uitzending vond ik interessant, ten tijde van het uitzenden was dit volgens mij een betaald product. Er is een boek over geschreven, wat hier online te lezen is, omdat volgens de pagina deze versie verouderd is: link. Daar wordt verwezen naar de site http://www.nakedobjects.org/ waar je kunt zien dat er 2 versies zijn, een .NET versie die op Github staat (maar waarin genoemd wordt dat je het gewoon als nuget-package aan je project kunt toevoegen: link) en een versie voor Java, voor het Isis Framework: link. Ook wordt het principe op een wikipedia-pagina beschreven: link. Dit lijkt me interessant genoeg om er eens een testproject aan te wijden.

PC234: Scott spreekt met Lane Newsom over Getting Things Done. Je hebt (natuurlijk) het boek van David Allen, maar je kunt ook zelf een draai geven aan hoe je het zelf gaat oppakken. Scott bespreekt de verschillende fases en de manieren om met Getting Things Done te werken. Scott heeft alweer 500 mails in zijn inbox, vorige dag zat hij op 40. Mappenstructuur aangebracht, maar het is demotiverend. Eerste stap, verzamel alles wat je in je hoofd hebt op een bepaalde locatie (bijvoorbeeld in een mailbox, op een kladblok), zodat je er niet over na hoeft te denken, omdat het "ergens" genoteerd staat, dat geeft rust. De volgende stap is het verwerken, "processing". Hoef je een mail alleen te lezen, moet je hem beantwoorden, moet er een project van gemaakt worden (iets wat langer gaat duren). Lane gebruikt categorieën in Outlook, met @phone, voor zaken die telefonisch gedaan moeten worden, dus als ze achter har bureau zit met de telefoon, kan zie die taken uitvoeren. De volgende stap is "reviewing". Kijk naar je to-do lijst, Lane doet dat 2x per week, (advies boek: 1x). Kijk of er geen zaken zijn die vandaag of morgen gedaan moeten worden en je anders "te laat"  bent. De laatste stap is "doing", uitvoeren. Scott heeft niet altijd de scheiding van de acties, sleept mails naar mappen, antwoord erop. Lane noemt de 2-minute-rule, als iets binnen 2 minuten gedaan kan worden, doe het, dan is het klaar. Scott heeft 2 archief-mailboxen, 1 voor "altijd" en 1 voor "na 90 dagen verwijderen". Ook bij de inbox heeft hij 2, 1 voor "to" en 1 voor "cc", zodat hij die in cc snel kan verwerken en verwijderen. Je hebt een "one single next action", maar er zijn veel mails waarbij je veel meer acties moet doen, dat is een "project". Lane heeft 25 projecten. Ze heeft een categorie "projects" en verzamelt alle informatie daarbij in dat project. Ze zorgt dat ze altijd een "next stap" aan het project gekoppeld heeft. Als die er niet is, gaat ze ervoor zitten om dat te bepalen. Lane maakt niet allemaal mappen, want als je in een mail antwoord krijgt op 2 projecten, waar moet je de mail dan plaatsen (of dubbel maken?). Dat hoeft dus niet. Lane heeft 1 archief, omdat het zoeken in Outlook zo snel gaat, hoef je niet alles in mapjes te zetten. En sowieso, hoe vaak check je een oude e-mail? Bijna nooit. Lane zorgt altijd dat een mail op de task-list komt, mail is alleen maar als archief bedoeld. Scott heeft een @blog map, voor artikelen die hij ooit nog eens wil behandelen. Volgens Lane is dat een someday-maybe-list. Scott komt met het "schuldgevoel". Zo kijkt hij en ziet dat hij te laat is voor een actie. Volgens Lane kijk je dan niet vaak genoeg in je lijsten. Bij sommige taken koppelt Lane een datum, zodat je weet dat er een deadline aan zit.

PC235: Maak van je hobby je beroep. Scott spreekt met Eric Herbrandson die apps maakt voor iPhone en Android en met een hobbyproject aan de slag ging, het delen van muziek met je groepsleden via een Silverlight-web-applicatie, Microisv. En er vertrouwen in hebben dat het een succes wordt. Het product heette Audio Orchard, maar in verband met rechten e.d. werd het  Scratch Audio. De laatste tweet is van 2011, dus het lijkt erop dat het project geen succes geworden is. Eric is ook op Github te vinden: link.

PC236: Scott spreekt met Mike Amundsen over het misverstand van REST. Roy Thomas Fielding heeft initieel REST uitgewerkt in een dissertatie: link. Volgens hem is REST niet vergelijkbaar met SOAP. SOAP is een vast protocol, REST is te beschouwen als klassieke of kubistische kunst. Het is voor meerdere uitleg vatbaar. Zo krijgt Mike vaak de opmerking dat de URL structuur goed is. Maar dat is niet de basis van REST, die mag volgens hem ook onleesbare GUIDs bevatten. Het gaat erom dat je kunt navigeren, RSS/ATOM is volgens hem een heel goed voorbeeld van REST. Mike heeft zelf een blog: link. Friendfeed wordt ook genoemd, wikipedia-link.

PC237: Scott spreekt met Chris Walker van Secret Labs, de maker van de Netduino. Een 8-bit "printplaat" waar je met het .NET MicroFramework op kunt programmeren. Ik zie op de website, netduino.com dat het project niet meer loopt, Meadow is de opvolger en hier te vinden: https://www.wildernesslabs.co/.

PC238: Scott spreekt met Phil Haack (is ie weer) over ASP.NET MVC 3 Release Candidate en de Nuget-package manager. Hierin worden zaken besproken die nu "de gewoonste zaak van de wereld" zijn. Wil je JSON in je C# project gebruiken, dan kun je in Visual Studio via de nuget-package-manager Newtonsoft JSON toevoegen. En met MVC werd toen begonnen met de overstap naar Razor, qua leesbaarheid en de mogelijkheid om zaken te testen inmiddels dé standaard geworden.

PC239: Scott spreekt met Rob Conery over creatieve uitspattingen. Hij maakt samen met Scott de podcast "This developers life".

PC 240: Scott spreekt met George Clingerman over de mogelijkheid om zelf je betaalde games voor de XBox 360 te maken, onder de noemer Indie Games en hoe je daar XNA voor kunt gebruiken. Het leek mij cool om iets met XNA te maken, ik heb hier nog een dik boek staan, maar ben daar tot nu toe nog steeds niet aan toegekomen. Te druk met andere zaken die meer prioriteit hebben.