De 10 van Scott Hanselman - podcast 221 tot en met 230

Ingediend door Dirk Hornstra op 16-aug-2020 11:26

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 221: Een "Hanselminutiae", oftewel een uitzending over van alles en nog wat. Deze keer met Dan Fernandez. Zijn sectie op het blog van Microsoft is nog steeds actief/recent: link. In deze periode werd de iPhone 4 uitgebracht, Dan is enthousiast over Windows Phone 7. Het gaat over Hulu. Het laatste onderdeel is op zich wel interessant. James Sr., iemand die Scott en Dan kennen is iemand die veel werk "uitbesteedt". Hij zit in China, maar zit midden in een verhuizing en laat iemand anders de verhuizing uitvoeren, via de site https://timesvr.com/. Zo komt Dan met de site yourmaninindia.com die iets vergelijkbaars doet. En dit naar aanleiding van het boek van Timothy Ferriss: Four hour workweek.

PC 222: Scott spreekt met Jin Yang die designer is bij Stack Overflow. Jin is ook developer geweest. Één van de punten die besproken wordt is dat je als designer (en ook als developer) zou moeten bloggen. Om zo te laten zien wat je voor werk hebt gedaan. En voor designers om hun portfolio te laten zien. De frequentie waarmee je updates plaatst, dat moet je zelf bepalen, wat goed voelt en "te doen is". Zo kun je wekelijks wat plaatsen, maar ook bijvoorbeeld één keer per maand een blogpost. Ik ben het Jin eens, daarom ben ik eind 2017 met dit blog gestart. Zoals Scott zegt, het is handig om een blog te hebben omdat je later nog eens via Bing kunt Googelen in je eigen blog omdat je weet dat je in het verleden iets gedaan hebt, het nu weer nodig hebt en je afvraagt hoe je het de vorige keer opgelost hebt :)

PC 223: In deze uitzending wordt "Code First Databases met Entity Framework" besproken. Dat zou nu toch eigenlijk wel de standaard moeten zijn, want daarmee heb je ook een soort "versiebeheer" van je databasestructuur in code. Toen deze podcast opgenomen werd stond dit nog in de kinderschoenen en wordt het door Scott de "Magic Unicorn Edition" genoemd.

PC 224: Scott spreekt met Phil Haack over asp.NET MVC 3 preview 1. Er zitten meer dependency injection mogelijkheden. Ook is hier de Razor-view engine de standaard geworden. Vanuit Monorail is ooit SparkView opgezet (github-repo hier: link), maar Razor is inmiddels wat volgens mij bijna overal gebruikt wordt.

PC 225: Scott spreekt met Jason Dentler over nHibernate. Voor het gebruik van data-objecten in code en koppelen met de database gebruik je bijvoorbeeld het Entity  Framework. Rond 2000 is nHibernate opgezet, deze heeft dus een langere historie, afkomstig uit het Java-tijdperk. De source staat op Github: https://github.com/nhibernate/nhibernate-core Je hebt verschillende versies, nHibernate core (definieer alles in een XML bestand), fluent nHibernate (definieer het in C# code). Voor het "gewone gebruik" zal ik Entity Framework blijven gebruiken, maar het lijkt me wel eens de moeite waard om eens een testproject op te gaan zetten.

PC 226: Scott spreekt met Peter Brown over het bouwen van de "Ultieme Developer-pc". In uitzending 220 (link) waren ze hiermee begonnen,  inmiddels zijn de componenten samengevoegd tot "een vette bak". Is het wat? Peter kan op zijn pc in 7 minuten Windows installeren. Peter en Scott waren ongeveer 3.000 dollar kwijt voor hun systeem. Processor: Intel Extreme 98x. 6 core. Het geheugen. Scott heeft 1 333-memory, Peter heeft 1600 (handig voor overklokken). Scott heeft in 3 slots 4 GB geheugen zitten (12 totaal dus). Scott betreurt dat hij de nVidia GTX 470. De kaart heeft een warmte-probleem. Ontstond doordat er timing-problemen waren, bij het aansluiten van een extra monitor verdubbelde de kloksnelheid (firmy). De ATA iFinity was een betere keuze geweest.

PC 227: Scott spreekt met Mike Calvo over Expression Super-preview, daarmee kun je jouw website in verschillende browsers bekijken (gratis is de versie met IE 6, 7 en 8). Met de betaalde versie kon je ook Firefox gebruiken en er zat de mogelijkheid in om de site in Safare (mac-versie) te bekijken. Hiervoor werd een server aangeroepen waarop een mac draaide en werd vervolgens de output teruggestuurd naar het programma. Als ik nu op Expression zoek lijkt het alsof dit programma er inmiddels niet meer is.

PC 228: Deze uitzending gaat over de performance van Silverlight op Windows Phone 7, Scott spreekt hierover met Jeff Wilcox. Op basis van Silverlight 3 en handige zaken uit versie 4 zijn hiervoor gebruikt. Jeff geeft wat performance-tips. Bepaalde zaken kun je beter in een extra project stoppen, omdat anders al je schermen al in de DLL bij opstarten geladen worden. Hetzelfde geldt voor afbeeldingen die je als content moet toevoegen en niet als "resource". Maar aangezien Windows Phone er niet meer is, Silverlight uitgefaseerd wordt, zou je deze aflevering kunnen overslaan.

PC 229: Scott spreekt met Andrew Arnott over OpenID en OpenAuth, wat samengevoegd is naar dotnetOpenAuth. Broncode is te vinden op Github: https://github.com/DotNetOpenAuth/DotNetOpenAuth. OAuth is een mooie manier om te kunnen authenticeren, maar niet je wachtwoord aan een willekeurige site te geven. De app Twifficiency die een tweet op jouw naam plaatste en een link om zo je volgers ook de app te laten gebruiken wordt in deze podcast besproken. Op deze pagina staat het verhaal ook genoemd, met nog wat handige toevoegingen: link.

PC 230: Scott spreekt met Jon Torresdal over Continuous Web Deployment. Drie omgevingen, dev, test-staging en 3e productie. Voor dev "at will" deployen. Voor test-staging, wanneer de testers wat moeten valideren. Productie elke 2e week (in verband met de scrum-periode van 2 weken). Jon heeft een buildscript gemaakt, nog een stuk powershell-script voor de load-balancer. Jon zegt in de uitzending dat het verhaal op zijn blog staat. Ik ben dus gaan zoeken naar zijn gegevens en kwam uit op mrdevops.io , maar zo te zien werkt die site niet meer. Hij bouwt zelfs de hele IIS-settings opnieuw op. Scott noemt hierbij ook nog de Web Farm Framework, een Microsoft product en hier te vinden: link.