Registreren op een website? Gebruik je e-mailadres. Altijd.

Ingediend door Dirk Hornstra op 16-jul-2020 19:56

Bij veel diensten (websites) kun je een account aanmaken. Als je dat doet, krijg je vaak de mogelijkheid om "via Facebook" of "via Google" te registreren. En dat lijkt superhandig, want als je al ingelogd bent hoef je alleen nog maar even te bevestigen en ben je klaar. En anders moet je even inloggen met je Facebook- of Google-account en klik je op OK. Je hoeft geen lang vragenformulier in te vullen, je hoeft geen links aan te klikken in bevestigingsmailtjes, dus waarom zou je dit niet doen?

Reden 1: je kunt niet meer stoppen met een dienst

Een flinke tijd geleden is Arjan Lubach met een actie gestart om "te stoppen met je Facebook (link)". En dat hebben ook veel mensen gedaan. Maar eigenlijk ben ik wel benieuwd hoeveel mensen gedacht hebben "waarom kan ik hier niet meer inloggen? oh ja, dit gaat via Facebook!" en daarop volgend dus toch hun account maar weer actief gemaakt hebben (een account wordt niet meteen verwijderd maar eerst inactief gemaakt zodat je op je "verwijder"-besluit terug kunt komen).

Reden 2: Facebook / GMail heeft niet "iemand die je kunt bellen"

Stel, je hebt problemen met Facebook. Je kunt niet meer inloggen. En nu? Soms kun je via wachtwoord vergeten of andere manieren nog "binnen komen". Maar als je account gehackt is en ook die route afgesloten is, dan kun je dus én niet meer inloggen én niet meer bij de gekoppelde diensten binnenkomen (en de hacker waarschijnlijk wel).

Reden 3: Soms is overzetten niet mogelijk

Als je bij Spotify in het begin gekozen hebt om in te loggen met Facebook, dan kun je er niet voor kiezen om op een later tijdstip alsnog met een e-mailadres je account te configureren. Dus als je dat wel wilt, dan moet je een nieuw account aanmaken (en het oude laten verwijderen). Ik weet niet in hoeverre je jouw favorieten en jouw playlists kunt exporteren (want die wil je ook in je "nieuwe" account hebben), maar het lijkt me (te) veel moeite.

Reden 4: Soms worden je berichten verwijderd. Ten onrechte. Soms mag je geen berichten meer plaatsen. Ten onrechte.

Deze reden heeft deels te maken met het koppelen van jouw account aan een account op een andere website. Een voorbeeld, ik beheer de Facebookpagina van ons dorp, Wergea. Hier plaatsen we dus artikelen op over het dorpsblad wat weer uitgegeven wordt, er was een loterij voor een groep Huntington-patiënten. Zomaar ineens kregen we berichten van Facebook dat deze berichten in strijd waren met de regels (??) en dat deze verwijderd werden. Je kunt wel aangeven dat je het er niet mee eens bent, maar daar kwam niet meer een reactie op. Nadat ik wat onbekende volgers van onze Facebookpagina had geblokkeerd was het (schijnbaar, afkloppen!) voorbij. Maar je voelt je hulpeloos. Zomaar worden zaken van "jouw" pagina verwijderd. Zonder dat je er iets tegen kunt doen. Als deze onterechte zaken zomaar kunnen gebeuren, dan zou het in theorie ook voor kunnen komen dat jouw account wordt gesloten omdat er klachten over zijn. En hoe wil je dan bezwaar maken? Dat kan gewoon niet. En dan kun je dus ook niet meer bij je accounts! En als je een bedrijf hebt moet je dus zorgen dat jouw website "de hoofd-bron" is en Facebook alleen gebruikt wordt om de informatie te verspreiden. Ik zie nog wel eens dat bepaalde verenigingen hun website opzeggen en volledig voor Facebook gaan. Naast het feit dat Facebook "een stroom van berichten" is en daardoor onoverzichtelijk als je wat wilt zoeken, maak je jezelf dus nog afhankelijker van deze partij.

 

Hoe kom ik bij deze lijst? Ik had het al eerder in gedachten, maar werd gemotiveerd omdat sinds (een week??) de Facebookpagina van Hein geen berichten kan plaatsen. Schijnbaar heeft iemand (??) geklaagd en heeft Facebook in haar wijsheid besloten om het publiceren van berichten uit te zetten. Hein geeft aan wel berichten te sturen naar een bepaalde Facebookgroep, maar ik vraag me af of dat wel een echte groep is die wat zou kunnen betekenen.

Daarom vraag ik iedereen die op Facebook zit de pagina van Hein te liken: https://www.facebook.com/Hein-203280006686377 om zo te laten zien dat er tig mensen zijn die de site leuk vinden. Misschien dat er wat mensen bij Facebook wakker worden en denken, oh, we moeten de groene knop weer indrukken in plaats van de rode stop-knop...