De 10 van Scott Hanselman - podcast 131 tot en met 140

Ingediend door Dirk Hornstra op 11-feb-2020 21:10

PC 131: Scott spreekt met Jeff Webb, deze persoon heeft vroeger bij Microsoft gewerkt in de tijd dat ze er met zijn 10-en zaten. Eerste versie van VB ten tijde van Windows 3.0. Je kunt deze podcast overslaan.

PC 132: Scott spreekt met Rob Conery, een podcast met meer inhoud. Rob heeft Subsonic gemaakt, een soort database-layer-code (het kan zijn dat ik het wat te kort door de bocht omschrijf). Zijn projectsite hiervoor is niet meer online, hij verwijst zelf naar een oude versie op web.archive.org, maar gelukkig staat er ook nog heel veel op github: link. Hij heeft ook nog een eigen (blog-) site, bereikbaar op https://rob.conery.io/. En, oh jee, weer een podcast die ik zou kunnen volgen (getiteld This Developer's Life), samen met... Scott Hanselman, hier te vinden: link! Ik heb hier nog boeken over design-patterns die ik zou moeten lezen maar nog niet aan toe kom, het kan dus zijn dat patterns die Rob noemt al in het boek staat wat ik nog moet lezen, namelijk: een eigen IRepository-pattern voor linq en Active-Record pattern. Uitleg over het Repository-pattern is op MSDN te vinden: link. Hierin wordt "unit of work" genoemd, ik heb dat wel eens in code van een collega gezien. Rob vindt het voorbeeld lelijk/vind het niet goed en geeft in een uitgebreide post zijn visie: link. Het Active-Record pattern wordt hier benoemd door Martin Fowler: link. Rob geeft aan dat hij zelf nog Linq (IQueryable) moet inbouwen in Subsonic (dat zal inmiddels gedaan zijn) en dat dit best een ingewikkelde klus is (je bouwt een expression-tree). Het lijkt me wel een goede opdracht om zelf nog eens iets met een datasource te doen en daar Linq omheen te bouwen. Tijdens het zoeken naar de sites kom ik op een github-pagina waarin gezegd wordt dat het een "Jekyll blog" is. Even gezocht wat dat is, je kunt websites maken met statische teksten, iets om later nog eens naar te kijken? Hierbij de link: https://jekyllrb.com/

PC 133: Scott spreekt met Helvecio Ribeiro over zijn bot-account op Microsoft Messenger wat teksten voor je kan vertalen (T-Bot). Microsoft Messenger is er niet meer, deze SDK waarschijnlijk ook niet. Maar Microsoft heeft natuurlijk nog wel andere API's, misschien nog wel eens de moeite waard om die te bekijken: https://developer.microsoft.com/en-us/

PC 134: Scott spreekt met Jeff Atwood en zijn team, ze hebben de site stackoverflow.com gemaakt en die is "net" live. Uit het gesprek blijkt wel dat het nog een echte start-up is. Webserver en database draaien op 1 server, het team onderhoudt de zaken via Remote Desktop. De site is gebouwd op ASP.NET, met MVC, zit een SQL Server database achter. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit op de homepage gekeken. Dit is wel dé site die in 9 van de 10 gevallen in Google terugkomt met een antwoord op je technische vraag. Dat is iets wat Scott benoemt (zorg dat je zichtbaar wordt) en zeker gehaald is. Nu ik deze podcast beluisterd heb is het tijd om actie te ondernemen. Zoals je met torrents "seeders" en "leechers" hebt, zo ben ik de afgelopen jaren eigenlijk alleen maar "leecher" geweest: vind de antwoorden op je vragen. Ik ga me aanmelden en kijken of ik een bijdrage kan leveren met goede antwoorden te geven op prangende vragen!

PC 135: deze podcast is een vervolg op de vorige podcast. Scott praat nog even verder met Jeff en zijn team. Vooral de beveiliging baart hem zorgen. Als Jeff hem vraagt wat hij zou kunnen doen, dan komt Scott met een verhaal over extra firewalls (loadbalancer), een fysiek eigen netwerk (andere NIC) voor het onderhoud. IP-Sec van webserver naar SQL-server. ISAPI rewrite en URL-scan (link). Scott noemt ook arr: link.

PC 136: Scott loopt rond op de Microsoft PDC 2008 in Los Angeles en kijkt rond wat de researchers maken. Zo is er autocollage, een applicatie die een collectie van foto's maakt uit een map met foto's die je aanbiedt (link). De link de Scott noemt bestaat niet meer, maar je kunt natuurlijk altijd even kijken op https://www.microsoft.com/en-us/research/. Scott spreek met Andrew Bagel over Deep Intellisense. Zijn site is hier te vinden: link. Ik kwam hierbij ook nog een plugin tegen voor Visual Studio en Visual Code: link. Volgende wat hij tegenkomt is "Chess". Hiermee kun je tig situaties simuleren waarmee je bug kunt opsporen (de zogenaamde Heisenbug: link). Meer informatie kun je hier vinden: link, broncode is hier te vinden: https://github.com/LeeSanderson/Chess.

PC 137: Scott bespreekt met Richard Campbell over de zaken die bij de Microsoft PDC naar voren zijn gekomen, Windows 7 in het algemeen. Deze podcast kun je overslaan.

PC 138: Scott praat met Rick Brewster, de maker van Paint.net. Het programma is hier te downloaden: https://www.getpaint.net/. Onder andere over hoe de installatieprocedure verloopt. Na installatie worden er nogmaals 5 installaties gestart. Het bevat de normale self-extractable executable, een installer van Nullsoft (NSIS, de makers van Winamp).

PC 139: Scott spreekt met Miguel de Icaza en Joseph Hill over Moonlight (Silverlight met Mono op Linux). De broncode is hier te vinden: https://github.com/mono/moon

PC 140: Gesprek met Rob Conery over Domain Driven Design. Rob is begonnen met het boek Domain Driven Design van Eric Evans. Op Youtube staat ook een presentatie van Eric: https://www.youtube.com/watch?v=T29WzvaPNc8. Daarna heeft hij het boek Applying Domain Driven Design van Jimmy Nilsson gelezen. Aggregate Root, Bounded Context, Domain - Entity. De basis van DDD is het implementeren van patterns. Het gaat voor 80 procent over het dialoog met je collega's. Scott noemt nog een bijdrage van Jak Charlton op devlicio.us, maar die site is niet meer online. Jak is nog wel hier te vinden: https://twitter.com/jakcharlton. Scott noemt nog even zijn favoriete boek, The Goal van Eliyahu Goldratt. En de site http://codebetter.com/ wordt ook in meerdere blogposts genoemd.