60 uur of meer per week werken. Dat lijkt me niet wenselijk.

Ingediend door Dirk Hornstra op 09-aug-2019 11:31

Ik kwam dit bericht van TechRepublic tegen (link) waarin de uitslagen van een enquete van Stack Overflow besproken worden. Als developers 60 uur of meer per week werken gaat de werknemerstevredenheid met sprongen achteruit. Volgens mij zou dat voor iedereen gelden, of je nu developer bent of niet. Om op die uren te komen zou je 6 dagen per week 10 uur moeten werken. In het artikel wordt al genoemd dat in China het '996'-principe geldt, van 's morgens 9.00 uur tot 's avonds 21.00 uur, en dat 6 dagen per week. Een groep mensen is een github-repo begonnen om hier tegen te protesteren (link).

Bij mijn eerste baan als servicedesk-medewerker bij UPC had ik volgens mij 40 uur per week, waarbij je afwisselende diensten had (ook wel avonddiensten van het begin van de middag tot 22.00 uur). Bij HSCG/Creative Industries/Coolminds was het een 40-urige werkweek. 

Toen ik mijn sollicitatiegesprek had bij TRES kwam ter sprake dat ik ook 36 uur zou kunnen werken, je hebt dan een parttime-middag. Dat leek me wel wat en ik heb nooit spijt gehad dat ik die keuze gemaakt heb. Je verdient wat minder, maar vrije tijd vind ik "onbetaalbaar". Als je 40 uur werkt moet je de boodschappen, het schoonmaken, gras maaien, onkruid wieden, lange stukken fietsen/wandelen, bibliotheek bezoeken, mantelzorgen op zaterdag of zondag doen. Nu heb je een middag om wat zaken aan te pakken en heb je daardoor in het weekend het gevoel dat je "echt" vrij bent. 

Developers zo lang binnen achter hun schermpjes laten zitten en dan verwachten dat de productiviteit omhoog schiet is een fabeltje. Na verloop van tijd wordt je duf, zie je dingen over het hoofd, maak je foutjes of fouten. Vaak genoeg heb ik gehad dat ik onderweg naar huis (in de bus of op de fiets) nadacht over een probleem wat ik niet had kunnen oplossen, dat blijft dan rondmalen en dan krijg je ineens een heldere ingeving , volgende dag uitvoeren en daarmee de boel afronden. 

Als je zulke lange dagen maakt zul je thuis niet meer met hobbyprojecten aan de slag gaan, onderzoek doen, events bezoeken of webcasts bekijken. En dat is juist essentieel voor developers in de huidige samenleving. Alles verandert supersnel, elke dag met je hoofd in de "oude materie" zorgt onherroepelijk voor een brain-drain. 

Moraal van dit verhaal? Mocht je 40 uur of meer per week werken en inmiddels in de flow komen dat het een sleur aan het worden is (je weet niet echt meer wanneer iets gebeurd is, vorige week maandag of afgelopen maandag, omdat bijna alle dagen op elkaar lijken), misschien moet je dan eens nadenken of een parttime-middag of dag niets voor jou is. Als het ervoor zorgt dat je op het werk juist actiever en productiever bent en op je "vrije" middag/dag ga je naar bijeenkomsten of bezig met nieuwe dingen die je ook op het werk weer kunt gebruiken, dan is dat niet alleen beter voor jou, maar ook voor het bedrijf waar je voor werkt en je collega's!

Artikelen:

The Next Web: de 4-daagse werkweek (link)