1 cent challenge, spaar geld

Ingediend door Dirk Hornstra op 03-aug-2019 00:06

Op 17 juli kwam Daan van Klinken bij TRES langs om uit te leggen wat flowyour.money inhoudt. Het is een applicatie waarmee je regels in kunt stellen en zo potjes/bankrekeningen voor de boodschappen, voor de vaste lasten (huur, ziektekosten) op kunt zetten om zo inzicht te houden in je financiën. Een algemene behoefte, en iets wat behoorlijk speelt bij ZZP-ers. Want die moeten onder andere hun BTW weer afdragen. Handig om dit bij ontvangst meteen op een aparte rekening te zetten, zodat de Belastingdienst na verloop van tijd betaald kan worden en je niet "per ongeluk" geld uitgegeven hebt wat niet van jou is....

Het is een soort IFTTT, If This Then That en dat is handig! Met bepaalde blokken kun je deze acties inrichten. Zo kwamen daar ook de 1-cent challenge en de powersaver voorbij. De 1-cent challenge is dat je op 1 januari 1 cent stort, op 2 januari 2 cent, op 3 januari 3 cent, enzovoort, tot het eind van het jaar. Op die manier heb je aan het eind van het jaar bijna 668 euro gespaard. De powersaver is dat op het moment dat je je salaris ontvangt het saldo wat nog op je rekening staat naar je spaarrekening doorschuift.

De applicatie is al eens in testfase geweest, maar door de nieuwe regels, PSD2, heeft een ontwikkelaar ongeveer 9 maanden nodig om de certificeringen te halen om daarna pas het product te mogen aanbieden.

Sinds vorig jaar ben ik mijn eigen financiën eens wat beter onder de loep gaan nemen. In een Excel-bestand (yep, oldskool en hardcore!) wekelijks een overzicht van inkomsten en uitgaven. Nou ja, inkomsten is eigenlijk alleen maar het salaris, de uitgaven gaan voornamelijk naar de wekelijkse benzinekosten, hosting van websites, premie ziektekostenverzekering, abonnementen. Dus je ziet elke keer na het ontvangen van het salaris een piek naar boven die na verloop van tijd weer naar beneden gaat. Ik had daar trouwens al ingepland dat ik om de 2 of 3 maanden geld overmaak naar mijn spaarrekening. Niet dat het ook nog maar iets van rente oplevert, maar goed, dan heb je toch geld wat je later kunt gebruiken.

Omdat ik volgend jaar op vakantie naar IJsland wil gaan, dat een redelijk prijzige reis is én omdat je alleen gaat je nog allemaal extra toeslagen moet betalen ben ik gaan kijken naar die 1 cent challenge. We zijn al wat verder in het jaar, dus ik start in de week van 29 juli. Bij de bank kun je nu ook al "spaarpotjes" aanmaken, dus "vakantie IJsland" toegevoegd. Ik ga natuurlijk niet elke dag handmatig een bedrag overmaken, dat doe ik aan het eind van de week. Sowieso even een goede controle wat je huidige saldo is.

En ik heb een kleine wijziging uitgevoerd, in plaats van een dagelijkse verhoging van 1 cent doe ik er per dag 5 cent bij op. Was ik begin dit jaar gestart, dan zou er aan het eind van het jaar ongeveer 3.300 euro gespaard zijn. Nu kom ik rond de 2.300 uit, ook prima.

Mocht je nu zelf ook wat willen spelen met een dagelijkse of een wekelijkse inleg van een X bedrag, ik heb een pagina gemaakt waar je de begindatum kunt instellen (einddatum is ongeveer een jaar). Ook kun je een eerste inzet en maandelijkse verhoging inregelen. Ook kun je kiezen voor een dagelijkse of wekelijkse inleg. Kijk maar wat voor jou te doen is en waarmee je op een redelijk makkelijke manier geld opzij kunt leggen: 1 cent calculator.