AWS Summit Amsterdam, 17 april 2019

Ingediend door Dirk Hornstra op 20-jun-2019 14:53

Amazon heeft me een uitnodiging gestuurd, maar op 17 april was ik net weer thuis uit het ziekenhuis na mijn galblaas-operatie, dus ik ben niet naar dit event gegaan. Ik volg regelmatig presentaties van Microsoft, waarbij het dan over Azure gaat, maar AWS is ook een grote speler in de huidige cloud-ontwikkelingen, dus was ik mobieler geweest, dan had ik graag een kijkje genomen.

Op 20 mei ontving ik een e-mail van Amazon met een link naar de pagina waar de keynote en de break-out-sessies terug te vinden zijn: link. Om rechtstreeks naar alle slideshare-presentaties te gaan, volg dan deze link.

Op 20 juni de keynote bekeken. De dame op het podium die spreekt is Kamini Aisola, general manager, AWS Benelux. Eerste gast is Marcel Krom, CIO PostNL die vertelt wat AWS voor PostNL doet. Redelijk algemeen verhaal, ik had graag een voorbeeld gehoord van Artificial Intelligence wat schijnbaar toegepast wordt. Hierna volgt Ian Massingham, Director, Developer Technology and Evangelism ( Twitter ). Zit een fout in de slide, want er staat ianmmm (met 3x een M), dat moet 4x een M zijn.

AWS is groot. Het biedt 165 verschillende services. Onder andere IoT, Machine Learning, DevOps, Management Tools, App Services, Enterprise Apps, Analytics, Blockchain, Security and Compliance. Er zijn 20 geografische regio's, deze zijn onderverdeeld in 61 beschikbaarheids-zones. Er komen 15 regio's bij,  verdeeld over 5 regionen. Het scheelt qua prijs als je in je "eigen" regio de boel laat draaien. Vervolgens databases. Relationele databases, maar ook purpose-built (documentDB, Elasticache) en migration services (diensten om je data te exporteren of juist importeren). Amazon S3 is de basis. Opslag in blocks, objecten, bestanden en data-overdracht. Hierna security. Certifications, Encryption en Key Management en Threat Detection/App Security. Security wordt steeds meer de reden om te migreren. AWS zorgt voor de encryptie en beveiliging van de data.

Hierna een gast-spreker, van Talpa Netwerk, chief information service manager (CTO Talpa Network) Hylke Sprangers. Mooi introfilmpje van John de Mol die allemaal stekkers uit de servers trekt. Sinds 2013 100% in de cloud. Gekozen voor AWS. Flinke lijst van diensten die gebruikt worden (meer dan 50). We zien een voorbeeld, VoetbalTV. Amateurvoetbal, 80.000 wedstrijden per jaar gestreamed. Een app met Analytics platform. We zien AI video registratie. Het ene algoritme volgt de bal, andere algoritme zorgt voor het bedienen van de camera (zoomen, richten). Soms gaat een vogel voorbij en wordt die als bal beschouwd of een kalende speler, waarbij het hoofd als bal beschouwd wordt...  Focus op 1 service, AWS Lambda. Serverless-computing die de back-end ondersteunt. Voordeel is dat je niet voor "idle-time" betaalt. Hierna volgt een promo-filmpje. Augmented Reality bij de Voice, 100% viewer control, The Winner Takes it All, ball-tracking bij VoetbalTV. En als afsluiter de URL voor de vacatures: https://jobs.talpanetwork.com/

Ian komt terug op het podium, door met cloud migration. Je zit met het verplaatsen van oude applicaties naar de cloud. Je noemt het legacy, maar Amazon noemt het "classics". We zien 12 applicaties om data transfer en opslag uit te voeren. Amazon kan langskomen met echt fysieke containers waar SSD-schijven in zitten, bij AWS SnowMobile zelfs peta-bytes (!) die dan meegenomen worden om in de cloud te plaatsen. Een Belgisch telefoonbedrijf heeft 400 TB overgezet naar S3. App Migration. Bij App Migration wordt SAP, vmware en Windows (al 10 jaar) ondersteund. Randstad heeft hun volledige Windows-infrastructuur naar de AWS cloud gemigreerd. Migration Resources, we zien een 4-tal tools, de AWS MarketPlace. Dan de vraag, wat over hybrides? Dat is de tijd die zit in de periode dat de zaken nog lokaal draaien en in de cloud. Dit maakt dus (gewoon) onderdeel uit van de AWS services. AWS Outposts is wat nieuws, je kunt hier zaken draaien (op een boorplatform bv.). VMware Cloud wordt door veel organisaties gebruikt, Capgemini, Shutterfly, Fujitsu. Hierna door naar de "nieuwe" zaken. Microservices. Applicaties kunnen beter doorontwikkelen als je de processen splitst naar allemaal subprocessen. Bij een monolith moet je alles testen. Bij een microservice hoef je alleen die zaken te testen. API's zijn de basis van microservices. Instances, containers en lambda (serverless). Instances, er zijn 190+ die bijna elke virtuele business en workload-behoefte moet ondersteunen. Ook ARM wordt aangeboden, heeft minder verbruik dan de standaard Intel-resources. Het meest complete platform voor containers. Load-balancing, een centrale lokatie voor logging. Er zijn ook serverless containers, AWS Fargate. Voor intensieve taken in containers wordt dit gebruikt.

Amazon EKS maakt het een stuk makkelijker om met Kubernetes te werken. Bij het renderen van een filmpje van je GoPro zou Amazon ECS (Elastic Container Service) gebruikt worden. Hierna volgt de serverless applicaties op AWS (zijn 64 stuks). Onderverdeeld in blokken, onder Data S3, CloudFlare, Aurora, DynamoDB, Communicatie, Identity (Amazon Cognito), Monitoring en Auditing, System Development, Network en Coordination. Met al die microservices heb je een aantal zaken nodig, consistente communicatie, complete zichtbaarheid, het isoleren van fouten en daardoor bescherming bieden, en een fijnmazig controlenetwerk om te deployen.

AWS App Mesh, application-level networking for all your resources. Ook hier weer veel klanten die serverless gebruiken, waaronder Philips.

Hierna kort stukje databases #databasefreedom. Veel mensen schuiven weg van gesloten systemen (die flink kosten), dus door naar mySQL, PostgreSQL. Amazon Aurora is een eigen variant. 1/10e van de kosten van een commerciĆ«le database. Je hebt scaling. Kort overzicht van de types, voor documenten, key/value, in geheugen, graph, time-series en ledger (QLDB).  DynamoDB, globale tabellen, oproepbare backups, point-in-time recovery en read/write capaciteit op aanvraag. QLDB is voor Blockchain bedoeld. Veel interesse, maar wat kun je ermee? Het voorbeeld is een cryptografische opgeslagen data van de wijzigingen die geweest zijn en niet aan te passen zijn. Daarna Amazon Managed Blockchain, maak en beheer schaalbare blockchain netwerken.

Hierna analytics. Klanten willen data uit hun gegevens filteren. Amazon Redshift, petabyte-scale data warehousing voor complexe query's en snelle performance. Het wordt benoemd als Data Lakes, Amazon S3 is de meest populaire keuze. Om je data lake op te bouwen, gebruik je AWS Lake Formation.

Volgende klant op het podium om over analytics te spreken, Stijn "Stan" Christiaens, co-founder en CTO van Collibra (link). Collibra is in een garage met 4 mensen gestart, het zijn nu 440 medewerkers. Door digitale disruptie denkt 8% dat hun business model geldig blijft. Stijn geeft het voorbeeld van het kopen van een boek op Amazon, dat gaat een stuk sneller dan data van je eigen bedrijf zoeken/vinden. Het opzetten van omgevingen kan met EC2 Spot Instances in een 5e deel van de tijd die anders een persoon er aan moest besteden.

Ian komt terug, door met Machine Learning. Alexa, Prime Air (met drones de goederen afleveren), Amazon Go (automatisch betalen voor wat je gekocht hebt) en natuurlijk de "ouderwetse" aanbevelingen op de website als je wat koopt. Wordt gebruikt om huidkanker te detecteren, mensenmassa's te detecteren. Integratie met de frameworks TensorFlow, MXNet en PyTorch, interfaces met Gluon en Keras. 85% van de workload met Tensorflow draait op AWS. Amazon SageMaker is gemaakt voor het trainen en deployen van machine learning om de hoeveelheid mensen die daarmee kunnen werken/programmeren toe te laten nemen. Inmiddels meer dan 10.000 klanten gebruiken het, waaronder de Formule 1. Vision, Image Recognition, Textract om tekst uit documenten te filteren. Spraak en taal, Amazon Polly, Transcribe, Translate, Comprehend, Comprehend Medical, Amazon Lex.  Voorspellingen en aanbevelingen. Amazon Forecast en Amazon Personalize (beide zijn in preview). Als je wilt beginnen met Machine Learning, dan kun je starten met Amazon ML Solutions Lab of Amazon Machine Learning University. AWS DeepLens, de eerste deep learning video camera voor ontwikkelaars. Gebouwd voor machine learning, zelf te programmeren en aan te passen, bouw op maat gemaakte Amazon SageMaker modelen en maak je eerste project in 10 minuten. AWS DeepRacer. 1/18 schaal gebouwde race-auto. Rijdt autonoom. Zit een scorebord en ook prijzen aan verbonden, informatie is te vinden op https://aws.amazon.com/deepracer/league/.

Volgende spreker is Philippe Colpron, vice president en global leader fleet solutions bij Wabco (link). Het gaat over connectiviteit tussen grote vrachtwagens, bussen, etc.  Het bedrijf heeft 16.000 werknemers, 27 fabrieken, 3.8 biljoen jaarlijkse omzet. 70% van het transport gaat via de weg, we willen alle inefficiĆ«ntie uitschakelen, geen extra/overtollige kilometers rijden, stilstand door kapotte onderdelen voorkomen. Ze zijn van een eigen DC met 700 servers, 140.000 verbonden voertuigen, 1 miljoen data-inserts per minuut overgegaan naar AWS. Alles moet snel, snel. AWS IoT Core (apparaten in de vrachtwagens), DynamoDB en EC2. TX TrailerFit. Monitoring van de trailers (op basis van gewicht: is de boel leeg of gevuld).

Ian komt weer op het podium, op de slide staat ai.aws (link). Het gaat nu over "edge computing". Rond 2025 zullen er 75 biljoen connected devices zijn. AWS heeft het meest complete platform voor IoT. Philips met healthcare heeft daar een flink aantal petabytes in AWS opgeslagen. Op de laatste slide staat wel de 4e M erbij ;)

Prima spreker die Ian Massingham, presentatie blijf boeien tot het eind!

Vervolgens hebben we nog de Slideshare-presentaties. Binnenkort nog maar eens doorkijken, de meest interessante lijken me deze:

.NET op AWS (link)
Serverless Functions (waarbij ik ook de Azure-variant nog eens wil bekijken) (link)
AWS Security (link)